1. Samochody
  2. Citroen
  3. Xsara
  4. Oceny i opinie
Citroen

Citroen Xsara - Opinie kierowców

Citroen
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Citroen Xsara. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Citroen Xsara. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Citroen Xsara?

Czy warto kupić Citroen Xsara?

TAK
NIE

Citroen Xsara - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.55
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.60
silnik:silnik - ocena kierowców 4.57
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.23

Najlepiej oceniany silnik

Citroen Xsara diesel

4.55

97%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Citroen Xsara

4.45

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 35

Oceny samochodów Citroen Xsara według nadwozia

Citroen Xsara - hatchback (3 drzwiowy)

15 użytkowników oceniło Citroen Xsara hatchback na:

4.57

Citroen Xsara - hatchback (5 drzwiowy)

47 użytkowników oceniło Citroen Xsara hatchback na:

4.52

Citroen Xsara - kombi (5 drzwiowy)

27 użytkowników oceniło Citroen Xsara kombi na:

4.24

Citroen Xsara - van (5 drzwiowy)

48 użytkowników oceniło Citroen Xsara van na:

4.57

Oceny samochodów Citroen Xsara według silnika

Citroen Xsara - benzynowy

71 użytkowników oceniło Citroen Xsara benzynowy na:

4.43

Citroen Xsara - diesel

66 użytkowników oceniło Citroen Xsara diesel na:

4.55

Użytkownicy o wadach i zaletach Citroen Xsara

Citroen Xsara Break II 2000-2005 rok 2000

4.50

Użytkownik Rad ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Bardzo dobre, komfortowe zawieszenie, stary design, ale wygodne fotele, niskei spalanie, dość tanei części/zamienniki - Jak na auto 10 letnei a mielismy najbogatsza wersje z silnikiem, którego tutaj nei wymieniono czyli 109Km to auto super dynamiczne, przy wyprzedxzaniu nie miało równych - O auto trzeba na bieżąco dbać, jesli właściciel nei będzie oszczedzal na dobrym paliwie, robil systematycznie wymiany (filtry, Olej, plyny) to auto nigdy go nie zawiedzie - Bardzo pakowane wbrew pozorom - zarowki, przod, alternator uniemozliwia ich wymiane, koneicznosc sciagniecia zderzaka i ich wymiana:). Wady: oszczedny, cichy silnik, bedzie sie dobrze sprawowal, ale trzeba o niego dbac! - elektryka zyje swoim zyciem, ale glownei drobiazgi, nic powaznego - opony, niestandardowy rozmiar, ale nie jest to jakeis halo

Citroen Xsara Picasso 1999-2004 rok 2002

4.50

Użytkownik VB ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: znakomita widoczność - komfort jazdy - nie męcząca na długich trasach również w pełnej obsadzie 5 osobowej osób dorosłych - - bardzo dobre miękkie i trwałe zawieszenie - małe zużycie paliwa - w jeździe mieszanej - autostrady (UE), miasta ok 6 l/100 km - wsiadanie i wysiadanie - bez zbędnej gimnastyki - ważne dla starszych (i cięższych) kierowców - bardzo duża przestrzeń bagażowa - 5 osób dorosłych z pełnym bagażem (walizki) i zimową odzieżą - wygodnie. Wady: silnik diesla nieco zbyt małej mocy - jak na polskie drogi - przyspieszenia - przy prędkościach od 140 km/h staje się dość głośny

Citroen Xsara Break 1998-2001 rok 1998

4.75

Użytkownik andi ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: dobra cena zakupu pojazdu,bogate wyposażenie - dobrze się prowadzi,dobra widozność , komfortowy wygodny pojazd, zawieszenie dobrze tłumi nierówności oraz dobrze sprawuje się przy pokonywaniu zakrętów - bezpieczny, ( bogate wypsażenie z zakresu bezpieczeństwa, bezpieczeństwo czynne i bierne na dobrym poziomie ) - silnik dobry elastyczny , ma moc, układ hamulcowy wydajny dobrze działa, - siła wspomagania ukł. kierowniczego dobrze dobrana. Wady: żarówki oświetlenia deski rozdzielczej się przepalają - układ elektryczny kostki śniedzieją co może powodować zakłucenia w prawidłowym funkcjonowaniu oświetlenia - brak - brak - brak

Citroen Xsara II 2000-2004 rok 2001

4.25

Użytkownik maciejw ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: dobry stosunek mocy do zużycia paliwa - bardzo elastyczny silnik, chętnie wchodzący na wysokie obroty - niska cena na rynku wtórnym, przy stosunkowo bogatym wyposażeniu (klimatyzacja, 8 poduszek powietrznych) - duży bagażnik - regulacja wysokości fotela oraz kierownicy - światła przeciwmgielne zintegrowane ze standardowymi lampami. Wady: "hacząca" i nieprecyzyjna skrzynia biegów - niestandardowy rozmiar kół - awaryjny układ wspomagania

Citroen Xsara II 2000-2004 rok 2002

4.75

Użytkownik Sylwek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Zużycie paliwa - średnia około 5,8 w mieszanym cyklu - Dużo miejsca w bagażniku, po wyjęciu foteli można w dwie osoby spać :) Sporo schowków w podłodze. - Komfort jazdy : bagaże i 5 osób spokojnie i wygodnie podróżują w dalekie trasy. ,tempomat, super regulowane fotele, wysoko się siedzie dobry widok w każdym kierunku.. Wady: Elektronika na mrozie... - Nadkola rdza bierze - jak się nie dba.

Citroen Xsara II 2000-2004 rok 2000

4.50

Użytkownik majkel123 ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Przy tej masie silnik o mocy 100KM pozwala na bardzo sprawne i dynamiczne przemieszczanie się. - Komfort jazdy zdecydowanie większy niż u konkurencji z tamtego okresu (zarówno zawieszenie jak i fotele). - Bardzo duży bagażnik! 408 litrów. - Absolutny brak korozji (nawet po 12 latach)! - Tanie części zamienne.. Wady: Albo wygoda albo prowadzenie. Xsara w zakrętach nie jest tak sztywna jak np. Astra II. Prowadzi się momentami zbyt miękko. - Przyciski opuszczania szyb na konsoli środkowej. - Urywające się klamki zewnętrzne. - W dieslach odpada, od wibracji, górna część logo Citroena w przednim wlocie powietrza. - Belka skrętna tylnego zawieszenia - jest wado tylko dla tych, którzy nie wiedzą jak ją poprawnie eksploatować, a to niestety 99% posiadaczy Xsar.

Citroen Xsara II 2000-2004 rok 2002

4.50

Użytkownik Irek ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: przyjemne estetyczne i pachnące (fabrycznie) wnętrze, świetnie sprawdza się welurowa tapicerka - dobra konfiguracja składania tylnych foteli - w miarę lekki i nieźle przyspiesza, cichy, dobrze amortyzowany - dobra odporność nadwozia na korozję - silnik działa idealnie (do 150 tys. km). Wady: nagłośnienie wewnętrzne fabryczne słabe - widoczność do tyłu nie najlepsza - awarie po stronie elektryki/elektroniki: komputer, przełączniki świateł

Citroen Xsara Picasso 2004-2010 rok 2006

4.75

Użytkownik WojtekK ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo ekonomiczny i cichy silnik 1.6 HDI, 90 KM - Znakomita funkcjonalność wnętrza z licznymi schowkami oraz trzema oddzielnymi fotelami tylnymi - Wysoki komfort jazdy i po asfalcie i po nierównościach - Bardzo dobre wyciszenie wnętrza - Funkcjonalny i czytelny wyświetlacz centralny. Wady: Trzeszczenie uszczelek drzwiowych mimo smarowania - Bardzo słabe siłowniki pokrywy bagażnika - Niewygodne fotele przednie, niewyprofilowane siedziska i za krótkie oparcia - Brak szybkiego dostępu do akumulatora - umieszczonego pod siedzeniem kierowcy! - Słabo świecące reflektory główne

Citroen Xsara Break II 2000-2005 rok 2003

4.00

Użytkownik mairo ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: silnik bez awaryjny i ekonomiczny ok. 5,5 l/100km - samochód ładowny- po złożeniu tylniego siedzenia masz o wiele więcej miejsca - długi i wąski- łatwiej wyminąć samochód na wąskich polskich drogach - szybko przyspiesza- V max 215 km/h ( test tylko kierowca na A1 prosta). Wady: mało miejsca pod maską- zmiana żarówki mijania 20 min z podrapaną ręką - wycieraczki- silnik z przodu jak i z tyłu po czasie się zacina i trzeba kupić nowy - zawieszenie z tyłu może opaść gdy jedziesz na wakacje całą rodziną- regeneracja tylniego mostu ok. 2000 zł. - sprzęgło- nie można naciągnąć linki, a podzespoły przy pedale z plastiku potrafią się zużyć lub pęknąć(skrzypi przy nacisku)

Citroen Xsara Picasso 2004-2010 rok 2008

4.50

Użytkownik kramer ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: przestronne i praktyczne wnętrze - b.dobra widoczność - dynamika silnika - pomimo konstrukcyjnego wieku, nadwozie, jego wygląd i rozwiązania tech. nie ustępują tym, z nowych konkurencyjnych modeli - bardzo korzystna cena w przecenach rocznikowych. Wady: brak regulacji kierownicy w dwóch płaszczyznach - pedały:sprzęgła,hamulca i gazu, umieszczone zbyt blisko kierowcy - w okresie zimowym, ze względu na bardzo dużą powierzchnię przedniej szyby, jej zaparownie jest dość trudne do usunięcia (wymaga włączenia na wysokie obroty dmuchawy, co pogarsza komfort podróży) - klapa bagażnika przy otwieraniu, wymaga podniesienia jej praktycznie w całości ręcznie, amortyzatory gazowe nie dają sobie z tym rady, zamykanie jest za to bezproblemowe i bardzo łatwe - brak obrotomierza, ESP

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Lexus IS po tuningu TRD
Lexus IS po tuningu TRD
Japoński oddział Toyota Racing Development – oficjalnego warsztatu tuningowego Toyoty i Lexusa – prezentuje nowe części do sedana IS. Modyfikacje nie tylko dodają więcej sportowego stylu nadwoziu auta, ale wpływają również na jego zachowanie na drodze.