Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Samochody > Toyota > Avensis > Oceny i opinie
Toyota

Toyota Avensis - Opinie kierowców

Toyota
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Toyota Avensis. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Toyota Avensis. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Toyota Avensis?

Czy warto kupić Toyota Avensis?

TAK
NIE

Toyota Avensis - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.69
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.70
silnik:silnik - ocena kierowców 4.57
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.54

Najlepiej oceniany silnik

Toyota Avensis diesel

4.69

93%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Toyota Avensis

4.59

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 112

Oceny samochodów Toyota Avensis według nadwozia

Toyota Avensis - hatchback (5 drzwiowy)

75 użytkowników oceniło Toyota Avensis hatchback na:

4.59

Toyota Avensis - kombi (5 drzwiowy)

189 użytkowników oceniło Toyota Avensis kombi na:

4.62

Toyota Avensis - sedan (4 drzwiowy)

153 użytkowników oceniło Toyota Avensis sedan na:

4.66

Oceny samochodów Toyota Avensis według silnika

Toyota Avensis - benzynowy

189 użytkowników oceniło Toyota Avensis benzynowy na:

4.55

Toyota Avensis - diesel

228 użytkowników oceniło Toyota Avensis diesel na:

4.69

Użytkownicy o wadach i zaletach Toyota Avensis

Toyota Avensis 2000-2003 rok 2000

Użytkownik Zbych ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: wygodny, wręcz komfortowy na bardzo wygodnych przednich fotelach, dużo miejsca z tyłu, świetne i bezawaryjne wielowahaczowe zawieszenie - bezawaryjny - przez 10 lat zepsuł się tylko siłownik podnoszenia szyby - zardzewiał, dobry i dostępny wszędzie serwis - tani w eksploatacji 7 lt/100 na trasie przy szybkiej jeździe ok.130 km/h, tanie przeglądy - lylko materiały eksploatacyjne - świetnie trzyma się drogi - przesiadka na służbowy Megane i w zakręcie pokonywanym wielokrotnie z Avensis przy 110-120 km/h mało nie straciłem życia przy 90 km w Megane. Sprawdzałem w tym samym miejscu inne auta i żadne bezpiecznie się nie zachowywało. Najlepsza próba to szybki przejazd na zakręcie gdzie w poprzek są tory np. tramwajowe - polecam - po 7 latach pierwsza wymiana akumulatora i tylko dlatego, że jeździłem służbowym i częściej stał niż jeździł. Świetnie zapala - nawet podczas najsilniejszych mrozów. Wady: trochę za mały bagażnik niby 500 lt ale w sedanie jest ograniczony dostęp - sądzę że liftbag byłby lepszy pod tym względem - tzw problemy z układem kierowniczym biorą się z jego b.dużej czułości i tak, wystarczy doważyć na samochodzie każde koło - koszt ok. 80 zł - ale bardzo polecam - zupełnie inna jazda i prowadzenie - POLECAM. Moja Avensis, a może moje ucho lubi ciszę i wybieram jak najcichsze opony - może trochę drożej - ale również warto. - przednie żarówki lubią się przepalać. Jest to drobna uciążliwość, nie częściej niż w Astrze, Golfie czy Oktavi a można to zrobić bez wizyty w serwisie - lakier niemetalik jest trochę za słaby, po odpryskach tworzą się ogniska korozji

Toyota Avensis 2003-2006 rok 2005

Użytkownik Jacek Partyka ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Apsolutnie bezawaryjny - super przyczepność ale trzeba mieć odpowiednie opony - nic dodać i nic ująć - Po wlaniu verwy ciągnie z zapasem mocy ponad 220 km/h, ale ostrzeżenie: Verwę można wlać do baku tylko raz na rok. - Idzie jak po sznurku z taką prędkością, ale kto nie musi niech tak nie jeździ. Nawet doświdczeni kierowcy się już boją.Więc takiej jazdy nikomu nie polecam.Mówię to tylko dlatego, że w tym samochodzie drzemie duży diabeł i trzeba o tym pamiętać.A jak się o tym nie wie to się pisze co się pisze i tyle.. Wady: dotychczas nie wykryłem po zrobieniu 265000 km - brak - brak - brak - brak

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2007

Użytkownik arek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: spalanie całkiem przyzwoite, Warszawa+klima,ew zima: 9.3 l/100, poza miastem zależy jak się jeździ, ale najmniej ok 6l (ale przy 160 jest już ok 12l) - bagażnik z kratką dzięki czemu można auto ładować pod dach i nic nie wpadnie do kabiny - VSC, w sumie wszystkie składowe - przód, tył, boki działa - taki banał, ale podoba mi się, że wycieraczka kierowcy ma wpięcia przez które się nie oprzesuwa - szybko się nagrzewa zimą, szybko schładza latem, ładnie działa klima strefowa. Wady: autozałączanie wycieraczek przy wykrywaniu deszczu czasem (powiedzmy 40% przypdaków) irytuje - subiektywna sprawa: przód jeszcze mi się nawet podoba, ale tył ma brzydki - miękkie zawieszenie: jak się załaduje całą rodzinę i bagażnik to dobija - plastiki zabezpieczające pokrywę silnika się urywają - biegi ładnie chodzą dopiera jak się auto rozgrzeje

Toyota Avensis VAN 2008-2014 rok 2009

Użytkownik Pawel ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Pojemny 4osoby jadą na luzie a piąta jak jedzie też siedzi cicho. Bagażnik bardzo pojemny a jak siedzenia złoże to mozna spać. - Spalanie mój egzemplarz i mój rodzaj jazdy to pali od 6, 5 do 7, 6 wiec tak na baku robie 680 do 800 kilometrów. - Kupiłem uzywana 4tero latke a ja jeżdżę juz dwa lata i zero awarii - Wygląd kwestia gustu ale czarna mi się podoba stawki chromowane fajnie widac Są ładniejsze i brzydsze samochody.. Wady: Mało bajerów brak fajnego mocowania na kawe dla pasażera

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2006

Użytkownik Marek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Duże, przestronne wnętrze - Ekonomiczny silnik o dynamice wystarczającej do codziennej eksploatacji - Zerowa awaryjność - przez cały okres eksploatacji (9 lat) samochód nigdy mnie nie zawiódł. Obsługa w ASO bardzo profesjonalna. - Duża pojemność bagażnika oraz duży zasięg na pełnym zbiorniku paliwa - Wyposażenie w wersji Sol posiada wszystko co niezbędne kierowcy.. Wady: Słaba jakość tapicerki materiałowej - łatwo się brudzi i trudno ją wyczyścić - Wysoka cena zakupu nowego pojazdu - Brak otworu na narty w oparciu tylnej kanapy uniemożliwia przewóz nart w bagażniku

Toyota Avensis 2008- rok 2010

Użytkownik Janusz z Warszawy ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bardzo porządnie wyciszona kabina. - Dobre spasowanie materiałów. Nie ma się do czego przyczepić. - Dobre prowadzenie i hamulce. - Skrętne ksenony (pomogły 2krotnie). Doskonałe wyposażenie. - Piękny wygląd, funkcjonalny bagażnik (wiele schowków) i miejsce na koło zapasowe (koło w komplecie). U Forda "zestaw naprawczy"-na naszych drogach porażka taki zestaw.. Wady: lakier metalic ale delikatny. Z tego co wiem to obecnie wszystkie lakiery są bezołowiowe i przez to delikatne, nezależnie od marki. - W upały trudno osiągniąć w kabinie 19C w ciagu 10 minut. Klimy forda i opla są mocniejsze. - drażni mnie czujnik cofania. - Brak przednich świateł diodowych dziennych. Trzeba jeździć na ksenonach. Przeróbka ew. dopiero po gwarancji.. W autoryzowanych serwisach nie zakładają takich świateł. Porażka.

Toyota Avensis 2000-2003 rok 2002

Użytkownik Konrad ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Prostota. wnętrze nie jest przeładowane przyciskami. Wszystko co potrzebne jest widoczne i w zasięgu. (może brak kontrolki zapalonych świateł mijania) - Są samochody bardziej komfortowe ale w tym jeździłem już trasy ponad 900km z 2 postojami bez ogromnego zmęczenia (mam 192cm wzrostu) - Obszerny, choć bagażnik nie jest łatwy do zapakowania.. Wady: Horrendalnie drogie części w ASO, a elektronika zastępcza nie działa prawidłowo. np sondy LAMBDA 1000PLN, bo żaden z 5 zamienników nie zadzałał. - Dość często przepalają się żarówki H7 i tylnie. Warto wozić ze sobą zapasowe.

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2008

Użytkownik WlodekP ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Niskie zużycie paliwa. - Duża "kultura pracy" silnika D4D. Dobre wytłumienie silnika. - Wysokiej jakości wykończenie wnętrza. Nieelektryzujące się plastiki i tapicerka. - Bardzo dobra sześciobiegowa plus wsteczny manualna skrzynia biegów. - Pięcioletnia eksploatacja, w której wymienia się tylko żarówki, olej i tankuje paliwo. Bezawaryjność.. Wady: Rzadko aktualizowana nawigacja. W polskich warunkach to poważna wada. - Na początku, przy tankowaniu do pełna, wypływało paliwo spod korka wlewu. Naprawione w ramach gwarancji.

Toyota Avensis 2008- rok 2009

Użytkownik alek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: najbardziej wyciszone auto jakie chyba jest - bardzo dynamiczny i oszczędny silnik - wyposażenie sol jest jak najbardziej odpowiednie a systemów bezpieczeństwa wystarczająco - felgi 16' polepszają komfort jazdy w przeciwieństwie do 18' - hamulec postojowy (ręczny) elektryczny jest bardzo prestiżowym rozwiązaniem. Wady: brak - brak - brak - brak - brak

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2007

Użytkownik bibendum ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: silnik-zmienne fazy rozrządu do 3000obr/min oszczędny - powyżej ma kopa i do 6000 nie dostaje zadyszki - zawieszenie komfortowe, nie przechyla się na zakrętach - deska rozdzielcza,kokpit-elegancki, dopracowany, miły dla oka - ksenony - bajka - pomysłowo rozwiązane schowki w bagażniku - praktycznie i logicznie. Wady: głośna praca skrzyni 1,2 bieg -z czasem ciszej albo się przyzwyczajam - trzeszczący podłokietnik- serwis powinien dać rady - czarna tapicerka - plamy nawet po wodzie!!! koszmar i żenada - brak możliwości wyłączenia VSC -irytujące - nie jest godnym następcą Cariny E

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Badania psychologiczne kierowców
Badania psychologiczne kierowców
Kierowcy zawodowi oraz ci, którzy łamią przepisy muszą stawić się na badania psychologiczne, aby można było stwierdzić czy istnieją lub nie przeciwwskazania do kierowania pojazdami. Dziś kilka słów o badaniach psychologicznych kierowców.