Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Samochody > Toyota > Avensis > Oceny i opinie
Toyota

Toyota Avensis - Oceny i opinie

Toyota
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Toyota Avensis. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Toyota Avensis. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Toyota Avensis

Czy warto kupić Toyota Avensis?

TAK
NIE

Toyota Avensis - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.69
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.70
silnik:silnik - ocena kierowców 4.57
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.54

Najlepiej oceniany silnik

Toyota Avensis diesel

4.69

93%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Toyota Avensis

4.59

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 112

Oceny samochodów Toyota Avensis według nadwozia

Toyota Avensis - hatchback (5 drzwiowy)

75 użytkowników oceniło Toyota Avensis hatchback na:

4.59

Toyota Avensis - kombi (5 drzwiowy)

189 użytkowników oceniło Toyota Avensis kombi na:

4.62

Toyota Avensis - sedan (4 drzwiowy)

153 użytkowników oceniło Toyota Avensis sedan na:

4.66

Oceny samochodów Toyota Avensis według silnika

Toyota Avensis - benzynowy

189 użytkowników oceniło Toyota Avensis benzynowy na:

4.55

Toyota Avensis - diesel

228 użytkowników oceniło Toyota Avensis diesel na:

4.69

Użytkownicy o wadach i zaletach Toyota Avensis

Toyota Avensis 2000-2003 rok 2000

Użytkownik Zbych ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: wygodny, wręcz komfortowy na bardzo wygodnych przednich fotelach, dużo miejsca z tyłu, świetne i bezawaryjne wielowahaczowe zawieszenie - bezawaryjny - przez 10 lat zepsuł się tylko siłownik podnoszenia szyby - zardzewiał, dobry i dostępny wszędzie serwis - tani w eksploatacji 7 lt/100 na trasie przy szybkiej jeździe ok.130 km/h, tanie przeglądy - lylko materiały eksploatacyjne - świetnie trzyma się drogi - przesiadka na służbowy Megane i w zakręcie pokonywanym wielokrotnie z Avensis przy 110-120 km/h mało nie straciłem życia przy 90 km w Megane. Sprawdzałem w tym samym miejscu inne auta i żadne bezpiecznie się nie zachowywało. Najlepsza próba to szybki przejazd na zakręcie gdzie w poprzek są tory np. tramwajowe - polecam - po 7 latach pierwsza wymiana akumulatora i tylko dlatego, że jeździłem służbowym i częściej stał niż jeździł. Świetnie zapala - nawet podczas najsilniejszych mrozów. Wady: trochę za mały bagażnik niby 500 lt ale w sedanie jest ograniczony dostęp - sądzę że liftbag byłby lepszy pod tym względem - tzw problemy z układem kierowniczym biorą się z jego b.dużej czułości i tak, wystarczy doważyć na samochodzie każde koło - koszt ok. 80 zł - ale bardzo polecam - zupełnie inna jazda i prowadzenie - POLECAM. Moja Avensis, a może moje ucho lubi ciszę i wybieram jak najcichsze opony - może trochę drożej - ale również warto. - przednie żarówki lubią się przepalać. Jest to drobna uciążliwość, nie częściej niż w Astrze, Golfie czy Oktavi a można to zrobić bez wizyty w serwisie - lakier niemetalik jest trochę za słaby, po odpryskach tworzą się ogniska korozji

Toyota Avensis 2003-2006 rok 2005

Użytkownik Jacek Partyka ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Apsolutnie bezawaryjny - super przyczepność ale trzeba mieć odpowiednie opony - nic dodać i nic ująć - Po wlaniu verwy ciągnie z zapasem mocy ponad 220 km/h, ale ostrzeżenie: Verwę można wlać do baku tylko raz na rok. - Idzie jak po sznurku z taką prędkością, ale kto nie musi niech tak nie jeździ. Nawet doświdczeni kierowcy się już boją.Więc takiej jazdy nikomu nie polecam.Mówię to tylko dlatego, że w tym samochodzie drzemie duży diabeł i trzeba o tym pamiętać.A jak się o tym nie wie to się pisze co się pisze i tyle.. Wady: dotychczas nie wykryłem po zrobieniu 265000 km - brak - brak - brak - brak

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2007

Użytkownik arek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: spalanie całkiem przyzwoite, Warszawa+klima,ew zima: 9.3 l/100, poza miastem zależy jak się jeździ, ale najmniej ok 6l (ale przy 160 jest już ok 12l) - bagażnik z kratką dzięki czemu można auto ładować pod dach i nic nie wpadnie do kabiny - VSC, w sumie wszystkie składowe - przód, tył, boki działa - taki banał, ale podoba mi się, że wycieraczka kierowcy ma wpięcia przez które się nie oprzesuwa - szybko się nagrzewa zimą, szybko schładza latem, ładnie działa klima strefowa. Wady: autozałączanie wycieraczek przy wykrywaniu deszczu czasem (powiedzmy 40% przypdaków) irytuje - subiektywna sprawa: przód jeszcze mi się nawet podoba, ale tył ma brzydki - miękkie zawieszenie: jak się załaduje całą rodzinę i bagażnik to dobija - plastiki zabezpieczające pokrywę silnika się urywają - biegi ładnie chodzą dopiera jak się auto rozgrzeje

Toyota Avensis VAN 2008-2014 rok 2009

Użytkownik Pawel ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Pojemny 4osoby jadą na luzie a piąta jak jedzie też siedzi cicho. Bagażnik bardzo pojemny a jak siedzenia złoże to mozna spać. - Spalanie mój egzemplarz i mój rodzaj jazdy to pali od 6, 5 do 7, 6 wiec tak na baku robie 680 do 800 kilometrów. - Kupiłem uzywana 4tero latke a ja jeżdżę juz dwa lata i zero awarii - Wygląd kwestia gustu ale czarna mi się podoba stawki chromowane fajnie widac Są ładniejsze i brzydsze samochody.. Wady: Mało bajerów brak fajnego mocowania na kawe dla pasażera

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2006

Użytkownik Marek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Duże, przestronne wnętrze - Ekonomiczny silnik o dynamice wystarczającej do codziennej eksploatacji - Zerowa awaryjność - przez cały okres eksploatacji (9 lat) samochód nigdy mnie nie zawiódł. Obsługa w ASO bardzo profesjonalna. - Duża pojemność bagażnika oraz duży zasięg na pełnym zbiorniku paliwa - Wyposażenie w wersji Sol posiada wszystko co niezbędne kierowcy.. Wady: Słaba jakość tapicerki materiałowej - łatwo się brudzi i trudno ją wyczyścić - Wysoka cena zakupu nowego pojazdu - Brak otworu na narty w oparciu tylnej kanapy uniemożliwia przewóz nart w bagażniku

Toyota Avensis 2008- rok 2010

Użytkownik Janusz z Warszawy ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bardzo porządnie wyciszona kabina. - Dobre spasowanie materiałów. Nie ma się do czego przyczepić. - Dobre prowadzenie i hamulce. - Skrętne ksenony (pomogły 2krotnie). Doskonałe wyposażenie. - Piękny wygląd, funkcjonalny bagażnik (wiele schowków) i miejsce na koło zapasowe (koło w komplecie). U Forda "zestaw naprawczy"-na naszych drogach porażka taki zestaw.. Wady: lakier metalic ale delikatny. Z tego co wiem to obecnie wszystkie lakiery są bezołowiowe i przez to delikatne, nezależnie od marki. - W upały trudno osiągniąć w kabinie 19C w ciagu 10 minut. Klimy forda i opla są mocniejsze. - drażni mnie czujnik cofania. - Brak przednich świateł diodowych dziennych. Trzeba jeździć na ksenonach. Przeróbka ew. dopiero po gwarancji.. W autoryzowanych serwisach nie zakładają takich świateł. Porażka.

Toyota Avensis 2000-2003 rok 2002

Użytkownik Konrad ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Prostota. wnętrze nie jest przeładowane przyciskami. Wszystko co potrzebne jest widoczne i w zasięgu. (może brak kontrolki zapalonych świateł mijania) - Są samochody bardziej komfortowe ale w tym jeździłem już trasy ponad 900km z 2 postojami bez ogromnego zmęczenia (mam 192cm wzrostu) - Obszerny, choć bagażnik nie jest łatwy do zapakowania.. Wady: Horrendalnie drogie części w ASO, a elektronika zastępcza nie działa prawidłowo. np sondy LAMBDA 1000PLN, bo żaden z 5 zamienników nie zadzałał. - Dość często przepalają się żarówki H7 i tylnie. Warto wozić ze sobą zapasowe.

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2008

Użytkownik WlodekP ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Niskie zużycie paliwa. - Duża "kultura pracy" silnika D4D. Dobre wytłumienie silnika. - Wysokiej jakości wykończenie wnętrza. Nieelektryzujące się plastiki i tapicerka. - Bardzo dobra sześciobiegowa plus wsteczny manualna skrzynia biegów. - Pięcioletnia eksploatacja, w której wymienia się tylko żarówki, olej i tankuje paliwo. Bezawaryjność.. Wady: Rzadko aktualizowana nawigacja. W polskich warunkach to poważna wada. - Na początku, przy tankowaniu do pełna, wypływało paliwo spod korka wlewu. Naprawione w ramach gwarancji.

Toyota Avensis 2008- rok 2009

Użytkownik alek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: najbardziej wyciszone auto jakie chyba jest - bardzo dynamiczny i oszczędny silnik - wyposażenie sol jest jak najbardziej odpowiednie a systemów bezpieczeństwa wystarczająco - felgi 16' polepszają komfort jazdy w przeciwieństwie do 18' - hamulec postojowy (ręczny) elektryczny jest bardzo prestiżowym rozwiązaniem. Wady: brak - brak - brak - brak - brak

Toyota Avensis 2006-2008 rok 2007

Użytkownik bibendum ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: silnik-zmienne fazy rozrządu do 3000obr/min oszczędny - powyżej ma kopa i do 6000 nie dostaje zadyszki - zawieszenie komfortowe, nie przechyla się na zakrętach - deska rozdzielcza,kokpit-elegancki, dopracowany, miły dla oka - ksenony - bajka - pomysłowo rozwiązane schowki w bagażniku - praktycznie i logicznie. Wady: głośna praca skrzyni 1,2 bieg -z czasem ciszej albo się przyzwyczajam - trzeszczący podłokietnik- serwis powinien dać rady - czarna tapicerka - plamy nawet po wodzie!!! koszmar i żenada - brak możliwości wyłączenia VSC -irytujące - nie jest godnym następcą Cariny E

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Mazda CX-5 2016.5 - nawet nie facelifting
Mazda CX-5 2016.5 - nawet nie facelifting
Mazda CX-5 miała już swój facelifting nieco ponad rok temu, ale japońska marka znów wprowadza dyskretne modyfikacje. Nie możemy tu mówić o kolejnym liftingu, a jedynie o nowym wyposażeniu, które ma poprawić wartość CX-5.