Samochody > Skoda > Octavia > Oceny i opinie
Skoda

Skoda Octavia - Oceny i opinie

Skoda
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Skoda Octavia. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Skoda Octavia. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Skoda Octavia

Czy warto kupić Skoda Octavia?

TAK
NIE

Skoda Octavia - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.70
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.42
silnik:silnik - ocena kierowców 4.62
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.51

Najlepiej oceniany silnik

Skoda Octavia benzynowy

4.60

95%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Skoda Octavia

4.55

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 136

Oceny samochodów Skoda Octavia według nadwozia

Skoda Octavia - hatchback (5 drzwiowy)

318 użytkowników oceniło Skoda Octavia hatchback na:

4.58

Skoda Octavia - kombi (5 drzwiowy)

147 użytkowników oceniło Skoda Octavia kombi na:

4.51

Oceny samochodów Skoda Octavia według silnika

Skoda Octavia - benzynowy

177 użytkowników oceniło Skoda Octavia benzynowy na:

4.60

Skoda Octavia - diesel

288 użytkowników oceniło Skoda Octavia diesel na:

4.54

Użytkownicy o wadach i zaletach Skoda Octavia

Skoda Octavia Tour 2000-2010 rok 2009

Użytkownik Bart ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: 40 tys. przejechane - tylko wsiadam odpalam i jadę. Instalacja LPG sprawdzona i założona przez SKODĘ - nawet nie wiem kiedy się przełączył. - Ceny serwisu autoryzowanego SKODY są w miarę przystępne - można serwisować bez obawy o kieszeń. - Mała utrata wartości - w miarę się trzymają w cenie (jak ktoś lubi) często zmieniać auta - mnie nie dotyczy. - OSZCZĘDNOŚCI: Po 42tys.km wg obliczeń mojego rzeczywistego zużycia benzyny i gazu. mam niemal 6000zł oszczędzone na różnicy cen paliw. Można odłożyć na nowe auto, albo sięcieszyć samą świadomością. Koszty dodatkowych serwisów i przeglądów uwzględnione.. Wady: Kwestia indywidualna - nie wiem czy to wada: SKODA ma wg. niektóych wygląd "auta dla działkowca" - he he. Dla mnie to akura atut, bo karki i dresy takim nie jeżdżą to i go nie chcą ukraść. ;-)

Skoda Octavia 1997-2000 rok 2000

Użytkownik Melissa ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Bardzo sprawne, wrażliwe, szybko reagujące hamulce - Bardzo niska awarykność, w sumie poza klockami hamulcowymi, wahaczami i przyspawaniem rury wydechowej bo przez rdze montowania zaczęła odpadać i wymianą płynów co jakiś czas nic więcej nie było wymieniane - mimo wysokiego przebiegu spalanie nie zmienia się - nadal pali tyle samo. Spalanie przy ekonomicznej jeździe (przy jednostajnej prędkości ok80km/h) spokojnie spada do 3,9 [l/100km] - Olej nie ubywa (czyli nie dostaje się do silnika) - niskie spalanie. Wady: ciut za głośna praca silnika - od jakiegoś czasu podczas niskich temperatur (od ok -5st C) klapa bagażnikowa nie utrzymuje się w górze więc żeby mieć otwarty bagażnik trzeba ją trzymać

Skoda Octavia 2000-2004 rok 2004

Użytkownik JArek_lech ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Elastyczność silnika, pod każdym względem jestem mega zaskoczony. - Spalanie - w mieście na poziomie 7,2 przy jeździe w korkach, trasa, zależy od prędkości od 5,7 do 6,5 - bagażnik, bez względu na wersje, jest bezkonkurencyjna - Ceny części i prostota wykonania jakichkolwiek napraw. Prawie każdy mechanik zna to auto i jest wstanie je naprawić - Pakiet na bezdroża, polecam wszystkim użytkownikom Octavii, płyta pod silnik i pierścienie podnoszące zawieszenie o ok. 2 cm.. Wady: Diesel wrażliwy na zmiany temperatury, poniżej -20 trzeba pamiętać o dodaniu uszlachetniacza do ropy - Mało miejsca na tylnej kanapie, wpinając nosidełko, fotel musi być bardzo mocno przysuniety do przodu.

Skoda Octavia II 2008-2013 rok 2008

Użytkownik Krzysiek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Prowadzenie samochodu Mile mnie zaskoczyło prowadzi sie niezwykle pewnie jak na tak duży samochód - Jeżdżę gazie dlateg jest odczuwalny lekki spadek mocy ale tak to wszystko ok.Moc zupełnie wystarcza aby wyprzedzać na trasie,a przy tym jechać ekonomicznie - JAk do tej pory po przejechaniu nią 80 tys.km nie stwierdziłem żadnych wad.NIc sie nie zepsuło. - Wyposażenie jest super.Klimatyzacja mogła by troche szybciej pracowac ,ale i tak nie jest źle. Wady: nie widze - Lekko zwiększone zużycie gazu w zimie ale to normalka.

Skoda Octavia Tour 2000-2010 rok 2005

Użytkownik Dedi ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: bardzo dobrze dobrany silnik do skrzyni biegów, czy w mieście czy na trasie absolutnie bez zastrzeżeń, bezpieczne wyprzedzanie gwarantowane - fenomenalny bagaznik, nie zdażyło sie abym czegoś nie przewiózł a mieszkając na wsi i budujac dom miałem duże potrzeby pojemnościowe - zimą swietnie sie prowadzi na trudnych drogach, żadnych problemów górach nas lodzie czy deszczu. - dobre bardzo zawieszenie, po 170.000 ciągle twarde jak poprzednio.. Wady: dla dużego człowieka mało miejsca szczególnie z tyłu, - problemy z elektryka, po urwaniu lusterka przez tita servise nie był w stanie do końca poprawnie naprawic podhrzewanie i sterowanie nowego lusterka.

Skoda Octavia 2000-2004 rok 2004

Użytkownik Terminator ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Niskie zużycie paliwa - Dynamiczny silnik - Bardzo pojemny z możliwymi różnymi jego konfiguracjami oraz wieloma punktami mocowania bagażu bagażnik - Zaskakująco dobre wyposażenie-klimatronik,elektryczne szyby,lusterka,tempomat obsługiwany wraz z super fabrycznym radiem z pokrytej skórą kierownicy,sensor deszczu,podgrzewane fotele,ESP. - Wygodne z regulowaną wysokością oraz częścią lędzwiową oparcia oba przednie fotele. Wady: Problem z turbiną jak w prawie wszystkich tdi przy tym przebiegu rozwiązany w warunkach domowych(zanieczyszczona kierownica) - Niskie jak na nasze warunki zawieszenie

Skoda Octavia III 2013- rok 2013

Użytkownik Piotr ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bardzo dobrze się prowadzi, super układ kierowniczy i dynamiczny silnik, precyzyjna 6 biegowa skrzynia biegów - wykonaie z materiałów dobrej jakości - dużo miejsca dla kierowcy, pasażerów i w bagażniku - najwyższa wersja wyposażenia posiada bardzo praktyczny, czytelny i prosty panel dotykowy (radio. ustawienia, czujniki parkowania) - Jak na auto tej wielkości i dynamikę jazdy małe spalania. Wady: Jak na auto tej wielkości ma mały bak. Wchodzi tylko 40 albo 45l. ropy.

Skoda Octavia II 2008-2013 rok 2009

Użytkownik kris ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: przy rozsądnej jeżdzie małe spalanie np. na trasie nieco ponad 6 ltr. - bardzo dobrze trzyma się drogi wersja 4x4 - płynne, bezpieczne wyprzedzanie, elastyczność porównywalna z najnowszymi dieslami np. od 50km/h na 5 biegu przyśpiesza płynnie - w wersji cross dobre zawieszenie - przyzwoita cena, tani serwis, na przeglądzie byłem dopiero raz po 27000, gdy zapaliła się kontrolka. Wady: zła jakość materiałów tapicerskich

Skoda Octavia II 2004-2008 rok 2007

Użytkownik Edziu ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: niesamowicie przyspiesza, rowniez przy wiekszych predkosciach!! - przy osczednej jezdzie potrafi spalac bardzo malo jak na taki silnik! - nieawaryjna - znakomity dostep do czessci zamiennych i mechanicy ja znaja dosyc dobrze wiec przeglady sa rzetelnie robione - dostepne alternatywne stacje nawigacji/multimediow w pelni integrujace sie z systemem w aucie!! (Bluetooth tez!). Wady: niezbyt dobrze osloniety filtr paliwa od dolu i zdarzala sie korozja ale koszt nowego niski i latwa naprawa - dosyc twarde zawieszenie ale jak na taka rakiete to pewnie zrozumiale... - szybko konczy sie plyn w spryskiwaczach (duzo idzie na reflektory ksenonowe)

Skoda Octavia VAN II 2008-2010 rok 2010

Użytkownik Leszek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo dobre na dziurawe drogi, komfortowe, twarde i wytrzymałe zawieszenie, - Bardzo dobre spasowanie elementów, nic nie skrzypi, nic nie stuka, - Wnętrze auta jest bardzo funkcjonalne, miłe dla oka, poza tym przestrzeń w środku jest spora, na tylnej kanapie jest dużo miejsca na nogi, - Cena do jakości jest bardzo dobra - Olbrzymi bagażnik, idealny w długie trasy,. Wady: Silnik jest troszke ospały, ale średnie spalanie jest w miarę niskie, - W mieście spalanie może wzrosnąć do 10 litrów