Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Samochody > Skoda > Octavia > Oceny i opinie
Skoda

Skoda Octavia - Oceny i opinie

Skoda
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Skoda Octavia. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Skoda Octavia. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Skoda Octavia

Czy warto kupić Skoda Octavia?

TAK
NIE

Skoda Octavia - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.70
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.42
silnik:silnik - ocena kierowców 4.62
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.51

Najlepiej oceniany silnik

Skoda Octavia benzynowy

4.60

95%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Skoda Octavia

4.55

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 136

Oceny samochodów Skoda Octavia według nadwozia

Skoda Octavia - hatchback (5 drzwiowy)

318 użytkowników oceniło Skoda Octavia hatchback na:

4.58

Skoda Octavia - kombi (5 drzwiowy)

147 użytkowników oceniło Skoda Octavia kombi na:

4.51

Oceny samochodów Skoda Octavia według silnika

Skoda Octavia - benzynowy

177 użytkowników oceniło Skoda Octavia benzynowy na:

4.60

Skoda Octavia - diesel

288 użytkowników oceniło Skoda Octavia diesel na:

4.54

Użytkownicy o wadach i zaletach Skoda Octavia

Skoda Octavia Tour 2000-2010 rok 2009

Użytkownik Bart ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: 40 tys. przejechane - tylko wsiadam odpalam i jadę. Instalacja LPG sprawdzona i założona przez SKODĘ - nawet nie wiem kiedy się przełączył. - Ceny serwisu autoryzowanego SKODY są w miarę przystępne - można serwisować bez obawy o kieszeń. - Mała utrata wartości - w miarę się trzymają w cenie (jak ktoś lubi) często zmieniać auta - mnie nie dotyczy. - OSZCZĘDNOŚCI: Po 42tys.km wg obliczeń mojego rzeczywistego zużycia benzyny i gazu. mam niemal 6000zł oszczędzone na różnicy cen paliw. Można odłożyć na nowe auto, albo sięcieszyć samą świadomością. Koszty dodatkowych serwisów i przeglądów uwzględnione.. Wady: Kwestia indywidualna - nie wiem czy to wada: SKODA ma wg. niektóych wygląd "auta dla działkowca" - he he. Dla mnie to akura atut, bo karki i dresy takim nie jeżdżą to i go nie chcą ukraść. ;-)

Skoda Octavia 1997-2000 rok 2000

Użytkownik Melissa ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Bardzo sprawne, wrażliwe, szybko reagujące hamulce - Bardzo niska awarykność, w sumie poza klockami hamulcowymi, wahaczami i przyspawaniem rury wydechowej bo przez rdze montowania zaczęła odpadać i wymianą płynów co jakiś czas nic więcej nie było wymieniane - mimo wysokiego przebiegu spalanie nie zmienia się - nadal pali tyle samo. Spalanie przy ekonomicznej jeździe (przy jednostajnej prędkości ok80km/h) spokojnie spada do 3,9 [l/100km] - Olej nie ubywa (czyli nie dostaje się do silnika) - niskie spalanie. Wady: ciut za głośna praca silnika - od jakiegoś czasu podczas niskich temperatur (od ok -5st C) klapa bagażnikowa nie utrzymuje się w górze więc żeby mieć otwarty bagażnik trzeba ją trzymać

Skoda Octavia 2000-2004 rok 2004

Użytkownik JArek_lech ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Elastyczność silnika, pod każdym względem jestem mega zaskoczony. - Spalanie - w mieście na poziomie 7,2 przy jeździe w korkach, trasa, zależy od prędkości od 5,7 do 6,5 - bagażnik, bez względu na wersje, jest bezkonkurencyjna - Ceny części i prostota wykonania jakichkolwiek napraw. Prawie każdy mechanik zna to auto i jest wstanie je naprawić - Pakiet na bezdroża, polecam wszystkim użytkownikom Octavii, płyta pod silnik i pierścienie podnoszące zawieszenie o ok. 2 cm.. Wady: Diesel wrażliwy na zmiany temperatury, poniżej -20 trzeba pamiętać o dodaniu uszlachetniacza do ropy - Mało miejsca na tylnej kanapie, wpinając nosidełko, fotel musi być bardzo mocno przysuniety do przodu.

Skoda Octavia II 2008-2013 rok 2008

Użytkownik Krzysiek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Prowadzenie samochodu Mile mnie zaskoczyło prowadzi sie niezwykle pewnie jak na tak duży samochód - Jeżdżę gazie dlateg jest odczuwalny lekki spadek mocy ale tak to wszystko ok.Moc zupełnie wystarcza aby wyprzedzać na trasie,a przy tym jechać ekonomicznie - JAk do tej pory po przejechaniu nią 80 tys.km nie stwierdziłem żadnych wad.NIc sie nie zepsuło. - Wyposażenie jest super.Klimatyzacja mogła by troche szybciej pracowac ,ale i tak nie jest źle. Wady: nie widze - Lekko zwiększone zużycie gazu w zimie ale to normalka.

Skoda Octavia Tour 2000-2010 rok 2005

Użytkownik Dedi ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: bardzo dobrze dobrany silnik do skrzyni biegów, czy w mieście czy na trasie absolutnie bez zastrzeżeń, bezpieczne wyprzedzanie gwarantowane - fenomenalny bagaznik, nie zdażyło sie abym czegoś nie przewiózł a mieszkając na wsi i budujac dom miałem duże potrzeby pojemnościowe - zimą swietnie sie prowadzi na trudnych drogach, żadnych problemów górach nas lodzie czy deszczu. - dobre bardzo zawieszenie, po 170.000 ciągle twarde jak poprzednio.. Wady: dla dużego człowieka mało miejsca szczególnie z tyłu, - problemy z elektryka, po urwaniu lusterka przez tita servise nie był w stanie do końca poprawnie naprawic podhrzewanie i sterowanie nowego lusterka.

Skoda Octavia 2000-2004 rok 2004

Użytkownik Terminator ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Niskie zużycie paliwa - Dynamiczny silnik - Bardzo pojemny z możliwymi różnymi jego konfiguracjami oraz wieloma punktami mocowania bagażu bagażnik - Zaskakująco dobre wyposażenie-klimatronik,elektryczne szyby,lusterka,tempomat obsługiwany wraz z super fabrycznym radiem z pokrytej skórą kierownicy,sensor deszczu,podgrzewane fotele,ESP. - Wygodne z regulowaną wysokością oraz częścią lędzwiową oparcia oba przednie fotele. Wady: Problem z turbiną jak w prawie wszystkich tdi przy tym przebiegu rozwiązany w warunkach domowych(zanieczyszczona kierownica) - Niskie jak na nasze warunki zawieszenie

Skoda Octavia III 2013- rok 2013

Użytkownik Piotr ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bardzo dobrze się prowadzi, super układ kierowniczy i dynamiczny silnik, precyzyjna 6 biegowa skrzynia biegów - wykonaie z materiałów dobrej jakości - dużo miejsca dla kierowcy, pasażerów i w bagażniku - najwyższa wersja wyposażenia posiada bardzo praktyczny, czytelny i prosty panel dotykowy (radio. ustawienia, czujniki parkowania) - Jak na auto tej wielkości i dynamikę jazdy małe spalania. Wady: Jak na auto tej wielkości ma mały bak. Wchodzi tylko 40 albo 45l. ropy.

Skoda Octavia II 2008-2013 rok 2009

Użytkownik kris ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: przy rozsądnej jeżdzie małe spalanie np. na trasie nieco ponad 6 ltr. - bardzo dobrze trzyma się drogi wersja 4x4 - płynne, bezpieczne wyprzedzanie, elastyczność porównywalna z najnowszymi dieslami np. od 50km/h na 5 biegu przyśpiesza płynnie - w wersji cross dobre zawieszenie - przyzwoita cena, tani serwis, na przeglądzie byłem dopiero raz po 27000, gdy zapaliła się kontrolka. Wady: zła jakość materiałów tapicerskich

Skoda Octavia II 2004-2008 rok 2007

Użytkownik Edziu ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: niesamowicie przyspiesza, rowniez przy wiekszych predkosciach!! - przy osczednej jezdzie potrafi spalac bardzo malo jak na taki silnik! - nieawaryjna - znakomity dostep do czessci zamiennych i mechanicy ja znaja dosyc dobrze wiec przeglady sa rzetelnie robione - dostepne alternatywne stacje nawigacji/multimediow w pelni integrujace sie z systemem w aucie!! (Bluetooth tez!). Wady: niezbyt dobrze osloniety filtr paliwa od dolu i zdarzala sie korozja ale koszt nowego niski i latwa naprawa - dosyc twarde zawieszenie ale jak na taka rakiete to pewnie zrozumiale... - szybko konczy sie plyn w spryskiwaczach (duzo idzie na reflektory ksenonowe)

Skoda Octavia VAN II 2008-2010 rok 2010

Użytkownik Leszek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo dobre na dziurawe drogi, komfortowe, twarde i wytrzymałe zawieszenie, - Bardzo dobre spasowanie elementów, nic nie skrzypi, nic nie stuka, - Wnętrze auta jest bardzo funkcjonalne, miłe dla oka, poza tym przestrzeń w środku jest spora, na tylnej kanapie jest dużo miejsca na nogi, - Cena do jakości jest bardzo dobra - Olbrzymi bagażnik, idealny w długie trasy,. Wady: Silnik jest troszke ospały, ale średnie spalanie jest w miarę niskie, - W mieście spalanie może wzrosnąć do 10 litrów

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Będą podwyżki cen paliw
Będą podwyżki cen paliw
Niestety nie nacieszymy się długo niskimi cenami paliw. Nowy podatek oraz ostatnie zawirowania na rynku paliwowym moga spowodować wzost cen tego surowca na stacjach benzynowych. Analitycy oceniają, że ceny paliw powinny się stabilizować wokół obecnych średnich cen.