Samochody > Seat > Leon > Oceny i opinie

Seat Leon

Seat
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Seat Leon. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Seat Leon. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Seat Leon

Czy warto kupić Seat Leon?

TAK
NIE

Seat Leon - oceny kierowców

prowadzenie:4.80
komfort jazdy:4.36
silnik:4.54
jakość i awaryjność:4.51

Najlepiej oceniany silnik

Seat Leon benzynowy

4.56

93%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Seat Leon

4.63

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 75

Oceny samochodów Seat Leon według nadwozia

Seat Leon - hatchback (5 drzwiowy)

139 użytkowników oceniło Seat Leon hatchback na:

4.55

Oceny samochodów Seat Leon według silnika

Seat Leon - benzynowy

56 użytkowników oceniło Seat Leon benzynowy na:

4.56

Seat Leon - diesel

83 użytkowników oceniło Seat Leon diesel na:

4.55

Użytkownicy o wadach i zaletach Seat Leon

Seat Leon 2006-2012 rok 2006

Użytkownik Tad ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Swietny silnik - dynamiczny, oszczedny, bezawaryjny - Zawieszenie - swietnie sie prowadzi - Wyglada swietnie, jest oryginalny ale podoba sie praktycznie wszystkim, wystarczy popatrzec jak czesto sie ogladaja za nim na ulicu - Bogate wyposazenie - ma wsztstko co trzeba do komfortowej jazdy - Pakowny bagaznik - niby nie jest wielki ale łatwiej do niego zapakować się na wakacje niż do wiekszosci sedanow (heatchbacki zdecydowanie górą!). Wady: Widocznosc do tylu - ale to mozna latwo poprawic czujnikami parkowania (polecam)

Seat Leon 2006-2012 rok 2006

Użytkownik Raczyk ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Świetne prowadzenie samochodu, bardzo dobrze trzyma się w zakrętach wraz ze swoim pasażerami w wyśmienicie wyprofilowanych fotelach. - Jednostka TSI jest niesamowita, nie ma dużego pragnienia na paliwo, a potrafi dać naprawdę dużo frajdy z jazdy. - Niezbyt duże koszty serwisowania. - Nie ma możliwości, żeby samochód nas kompletnie zawiódł. Zdarzają się drobne usterki, ale komu nie?. Wady: Bardzo szybka utrata wartości samochodu. - Problem z zacinającym się logo seata, które otwiera bagażnik. Na pewno dużo osób ma z tym problem, ponieważ często widać przejeżdżające z boku leony z wystającym znaczkiem. - Bardzo szybko wyciera się smar w szybach, co powoduje nieznośne piski przy otwieraniu/zamykaniu

Seat Leon 2006-2012 rok 2006

Użytkownik AK ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Fantastycznie bezawaryjny. - Pomimo nieco spartańskiego stylu - przytulny, a na pewno przytulniejszy od rodzeństwa. - Elastyczność silnika i stabilność układu jezdnego zapewnia (przy zachowaniu zdrowego rozsądku) wysoki poziom bezpieczeństwa. - Atrakcyjny wygląd. - W porównaniu do innych marek - niskie koszty eksploatacyjno-serwisowe.. Wady: Twarde zawieszenie. Jeżeli ktoś takiego nie lubi, to będzie odczuwał dyskomfort. - Pole widzenia do przodu i na boki z miejsca kierowcy.... wymaga przyzwyczajenia. - W standardowym wyposażeniu brakuje nawet dojazdówki. Problematyczna sytuacja jeżeli chodzi o umieszczenie zbiornika na gaz (chodzi o poj. zbiornika - wersje benzynowe). - W porównaniu np. do Octavii II - ciaśniej z tyłu (przy tej samej płycie podłogowej)

Seat Leon 2000-2006 rok 2000

Użytkownik Bolik ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo dobry uklad kierowniczy i hamulcowy - zawieszenie jest dosyc sztywne dzieki czemu auto prowadzi sie pewnie w sekwencji szybkich zakretow - niskie spalanie i elastycznosc - przekladnia pewna i dobze zestrojona - silnik podobno bezawaryjny, znajomy z tym silnikiem w toledzie przejaechal 380tys km bez awarji.. Wady: silnik zurzywa troche oleju, podobno to norma ale niekiedy miedzy przegladami 20 tys km trzeba dolac nawet do 1l oleju - na uwage nalezy zwrocic na czujnik swiatla stop ulega czesto awarji w tym modelu ale jestesmy odrazu informowani o usterce przez komputer - auto delikatnie podsterowne ale tak bywa u wiekszosci aut przednionapedowych, jest to jednak do opanowania - w starszych modelach z 19999, 2000 roku na karoserii pojawiaja sie slady korozji

Seat Leon 2006-2012 rok 2007

Użytkownik AntZ ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: auto dynamiczne, szybkie, bezpieczne, - wcale nie pali na ile wygląda ale tu sie nie patrzy na spalanie!!! - wygodne w podróży, rozsądnie poukładane różnego rodzaju przyciski - Wrażenia z jazdy i wzrok Ludzi oglądających sie za Tobą - BEZCENNE!!!! - można wiele wymieniać...ale trzeba go kochać..!. Wady: za dużo opon zostawia na asfalcie :) - bardzo twarde zawieszenie nie nadaje sie na auto rodzinne - dla mnie to nie wada! - duże koszty naprawy...rekompensowane wrażeniami! - nie opłaca sie jeździć na krótkich dystansach - to auto poprostu sie dusi nie może rozwinąć skrzydeł!

Seat Leon 2000-2006 rok 2004

Użytkownik andrew ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Bardzo ładna bryła nadwozia, auto nie tylko dla młodych ludzi. - Super silnik, zrywny, dobrze rozpędza się na każdym biegu. - Prowadzenie pewne bez stresu. - Wentylacja, ergonomia, widoczność, wyciszenie i ogolna jakość wykonania więcej niż OK. - Spalanie OK.. Wady: Trochę mało niejsca z tylu ale nie ma tragedii. - Trochę klekocze. Dwa pierwsze biegi trochę za krótkie. - Na dziurawych drogach trochę trzęsie. - Troszeczkę skrzypiące plastiki.

Seat Leon 2000-2006 rok 2001

Użytkownik Łukasz ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: mimo 110KM autko żwawe - pewnie się prowadzi - mało awaryjne ponad przecietność (wiadomo na polskich drogach wszystko sie rozpadnie...) - super wygląd o sportowym zacięciu ;-D - cena proporcjonalna do jakości wykonania w sam raz na polską kieszeń ;-). Wady: gdyby nie ta turbospręzarka... warto zwrócić uwage na ten podzespół. - ponoć mało miejsca z tyłu ale cóz ja mam swoje miejsce za kierownicą ;-) - głośna praca silnika jak zimny ale to w końcu diesel starej generacji - wycierające się uchwyty drzwi brzydko wyglada ta zdarta farba - słaba jakość uszczelek drzwi oraz mechnizmów podnoszenia i opuszczania szyb.mnie urwała się linka, a po myciu dostaje sie woda po przez zużytą uszczelkę bagaznika

Seat Leon 2006-2012 rok 2008

Użytkownik konrad001 ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Sportowe zawieszenie.Doskonałe warunki jezdne na trasie. - Przyjemny w prowadzeniu układ kierowniczy (wspomaganie hydrauliczne) - Rasowa sylwetka nadwozia. - Świetne hamulce przód i tył tarczowe. - Brak tzw świecidełk w wystroju kabiny.. Wady: Silnik TDI starej generacji - Kiepska widoczność z tyłu pojazdu (nieodzowny czujnik cowania) - okres trwania gwarancji 2 lata - auto długie odległość przedniego koła od zderzaka znaczna ,trzeba uważać na przód wozu podczas manewrów.

Seat Leon 2006-2012 rok 2006

Użytkownik ak ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo dobre i precyzyjne prowadzenie. Duża przyjemność z jazdy na trasie. (o ile nie ma fotoradarów) - Wysoka bezawaryjność. - Dobre wyciszenie silnika. - Niskie koszty utrzymania. - Bardzo przyjemne (wygodne) fotele przednie.. Wady: Brak rozkładania tylnej kanapy !!! - Zbyt słabe pochylenie oparcia obniżające funkcjonalność. - Twarde zawieszenie, najgorzej na "klejonym" asfalcie. - W standarcie brak nawet dojazdówki, podnośnika, klucza do kół. - Widzialność z miejsca kierowcy wymaga przyzwyczajenia (zarówno do przodu jak i na prawo - szeroki słupek środkowy).

Seat Leon 2000-2006 rok 2005

Użytkownik MichalS ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Apropos komfortu jazdy: trzepie tak że zęby można powybijać, dla mnie to zaleta - 6 i troche do setki przy 200km/h wbija w fotel - 5 dzwi... u mnie kupiony jako auto rodzinne - miła perspektywa jeżeli chodzi o zwiększanie mocy. Wady: dla niektórych spalane może być nie sprzyjające:D