Samochody > Renault > Scenic > Oceny i opinie
Renault

Renault Scenic - Oceny i opinie

Renault
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Renault Scenic. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Renault Scenic. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Renault Scenic

Czy warto kupić Renault Scenic?

TAK
NIE

Renault Scenic - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.68
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.72
silnik:silnik - ocena kierowców 4.45
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.15

Najlepiej oceniany silnik

Renault Scenic diesel

4.50

92%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Renault Scenic

4.48

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 90

Oceny samochodów Renault Scenic według nadwozia

Renault Scenic - van (5 drzwiowy)

377 użytkowników oceniło Renault Scenic van na:

4.50

Oceny samochodów Renault Scenic według silnika

Renault Scenic - benzynowy

157 użytkowników oceniło Renault Scenic benzynowy na:

4.50

Renault Scenic - diesel

220 użytkowników oceniło Renault Scenic diesel na:

4.50

Użytkownicy o wadach i zaletach Renault Scenic

Renault Scenic II Grand 2004-2006 rok 2005

Użytkownik tata ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: OGROMNY BAGAŻNIK, właściciel volvo xc90 z zazdrością patrzył jak pakuję rodzinę na wakacje i po wszystkim zasuwam roletę bagażnika. On zapakowany po dach :) - BEZAWARYJNY SILNIK, nic dodać nic ująć! - 7 miejsc lub wielka bagażówka - ty wybierasz. Pełna możliwość konfiguracji przestrzeni. Można przesuwać ,wyjmować, niezależne fotele. - ILOŚĆ SCHOWKÓW totalne szaleństwo, poza standardowymi miejscami jeszcze zamykane w podłodze przy każdym fotelu (pod dywanikami), pod przednimi fotelami, w burtach bagażnika... - BOGATE WYPOSAŻENIE, auta niemieckie i japońskie mogą tylko pozazdrościć. Wady: silnik nie jest demonem siły i prędkości dla tak dużego auta, ale zaletą jest BEZAWARYJNOŚĆ!!! dla rodziny wystarczy.

Renault Scenic II 2006-2009 rok 2007

Użytkownik arcopolo ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: zawieszenie - bardzo komfortowe i ciche, mieki a zarazem dobrze trzyma się zakrętów - demontowanle, składane i przesuwane tylne siedzenia - Idealnie działający układ kierowniczy(Intuicyjnie) i BARDZO LEKKO, parkując można kręcić małym palcem - BARDZO CZYTELNA deska rozdzielcza(na początku myślałem że się nie przyzwyczaję - potrzebowałem kilku tygodni)najlepszy z cyfrowych wyświetlaczy. - Schowki są wszędzie w podłodze są TYLKO 4- tylne BARDZO DUŻE. Wady: Silnik 1,6L za słaby, przy dynamicznej jezdzie łyka nawet do 12L/100km, przy ekojazda udało mi sie zejść poniżej 6L (zero dynamiki-wszyscy mnie wyprzedzali)

Renault Scenic III 2009- rok 2009

Użytkownik calv ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Dobrze trzyma się nawierzchni, nie przechyla się na zakrętach. W zakręty wchodzi prawie jak po szynach - pomimo swojej wielkości i wysokości - dość późno działa ESP - co świdczy o dobrym dopracowaniu zawieszenia/trakcji - Dobre wytłumienie - do prędkości ok.110km/h jest w zasadzie tak samo cicho - Cała masa przydatnych schowków, kapitalna możliwość aranżacji wnętrza - Cena - za te pieniądze ciężko znaleźć coś lepszego z tym wyposażeniem. Wady: zamykanie klapy bagażnika mogło by być lepiej pomyslane - uchwyty są w nieergonomicznym miejscu a siłoniki nie "wciągają" jej od pewnego kąta tak mocno jak powinny przez co zawsze trzeba "poprawić" ręką i złapać za brudny zazwyczaj fragment karoserii - można zobaczyć jak to ma np. ctavia - taki pasek + dobrze dobrane amortyzotory klapy.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2005

Użytkownik Tomek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Miła w użytkowaniu automatyczna skrzynia biegów. Wielka wygoda jazdy z automatem. - Żwawy silnik, daje sobie radę na światłach z wieloma innymi zdawałoby się szybszymi autami. - Świetne wnętrze - mnóstwo możliwości konfiguracji foteli, wiele dużych i pojemnych schowków. - Komfort i ergonomia na wysokim poziomie. Dobre materiały wykończeniowe. - 5 gniazdek 12V w środku, wielki bagażnik, ułatwiająca życie elektronika.. Wady: Spore zużycie paliwa spowodowane automatem (coś za coś). - Wrażliwość na podmuchy bocznego wiatru. - Średnia jakość tekstylnej części tapicerki siedzeń.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

Użytkownik Tomek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Małe zużycie paliwa (1,5dCi - 100KM)4,2-5,5l/100km - Przestronność w środku, duże schowki,stosunkowo małe wymiary zewnętrzne (wersja 5-osobowa) - Możliwość instalacji półki bagażnika w połowie wysokości (na dole mieszczą się bardzo duża walizka łóżeczko turystyczne, duża torba i... a na górze wózek dla bliźniaków) - Bardzo dobre prowadzenie. - Bezawaryjność, niskie koszty eksploatacji.. Wady: Przy prędkości 140km/h zużycie paliwa nawet 7l/100km - Trudna wymiana żarówek, ale każdy jest w stanie to zrobić.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

Użytkownik Lubie francuzy ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Cisza i wygoda. W mieście prawie go nie słychać. - Dobra widoczność dzięki podwyższonej pozycji za kierownicą, zwrotny. - Bardzo bogate wyposażenie - wszystko oprócz tempomatu, ogrzewanych siedzeń i ogrzewania postojowego. - Bardzo ładne i jasne wnętrze - kremowa skóra i panoramiczny szyberdach - Uniwersalność wnętrza dzięki składanym siedzeniom, schowkom, jak to w scenicach.. Wady: Trochę za miękkie zawieszenie z przodu, auto nurkuje na "leżących żandarmach", ale to może wina amortyzatorów w tym egzemplarzu. - Zużycie paliwa. - Słabe radio, jak na taką bogatą wersję, a szkoda bo w aucie jest bardzo cicho i można by się bardziej nacieszyć muzyką. - Lusterka nie składają się automatycznie po zamknięciu samochodu, choć są elektrycznie składane. - Miałem poprzedniego scenica z takim samym silnikiem z manualną skrzynią i rwał asfalt. Tutaj nie ma tego efektu, ale wiadomo: automat.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

Użytkownik Maniek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bardzo dobrze wyposażony (przynajmniej mój model) - Bardzo oszczędny i niezawodny silnik. - Dużo miejsca wewnątrz, w sam raz dla rodziny z dziećmi. - Kilka a może nawet kilkanaście, mniejszych i większych, przydatnych schowków - Miękkie, komfortowe zawieszenie dla rozważnego kierowcy. Żadnych stuków i co ciekawe pomimo raczej miękkiego zawieszenia dobrze trzyma się toru jazdy. Wady: Gdy zaparują szyby, to trochę zbyt dużo czasu potrzeba aby wentylacja samochodu poradziła sobie z tym. - Gruby słupek przedni/boczy czasem skutecznie zasłania widok.

Renault Scenic 2001-2003 rok 2002

Użytkownik Bartek JG ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: świetny komfort jazdy - bardzo dobry silnik,trwały,bezawaryjny o wysokiej kulturze pracy,mam służbową astrę 3 1.7 CDTi z 2008r, koszmarny traktor ,który pali więcej,siedzieć w niej to kara - bogate wyposażenie - funkcjonalność,bezpieczeństwo - duża ilość schowków i możliwość regulacji wszystkich foteli . Wady: trzeszczące plastiki - kosztowne części i serwis oryginalne- autoryzowany

Renault Scenic 1999-2001 rok 1999

Użytkownik Rufus ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Dobra widoczność z pozycji kierowcy. - Duża pojemność samochodu - sporo wygodnego miejsca dla pasażerów i na bagaże. - Schowków jest aż tyle, że czasami trudno coś znaleźć ;) - Sprawnie i szybko rusza spod świateł - wiadomo: automat. - Wygodne siedzenia - z tyłu podobno nawet bardziej.. Wady: Za małe lusterka boczne. Na początku trudno, ale potem można się przyzwyczaić. - Raczej za słaby silnik do tego modelu i z taką skrzynią biegów. - Słabe przyspieszenie przy wyprzedzaniu. - W ciągu 1 roku spaliły mi się 3 żarówki. Może to przypadek?

Renault Scenic 1999-2001 rok 2000

Użytkownik bobo6 ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: OBSZERNE FUNKCJONALNE WNĘTRZE DUŻE RODZINNE AUTKO. - ŁATWOŚĆ WSIADANIA I WYSIADANIA SZCZ.PRZY SCHORZENIACH REMATYCZNYCH - DOBRA WYSOKA POZYCJA I WIDOCZNOŚĆ W CZASIE JAZDY. - W MIARĘ OSZCZĘDNY SILNIK W STOSUNKU DO MASY POJAZDU. - NISKO POŁOŻONY BEZ PROGU PRZY ZAŁADUNKU BAGAŻNIK. Wady: WYSOKIE KOSZTY NAPRAW W STACJACH ASO - MAŁA ILOŚĆ DOBREJ JAKOŚCI CZĘŚCI TZW ZAMIENNIKÓW - CIĄGŁA SAMOKONTROLA PRZY OPERACJI GAZEM