1. Samochody
  2. Renault
  3. Scenic
  4. Oceny i opinie
Renault

Renault Scenic - Opinie kierowców

Renault
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Renault Scenic. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Renault Scenic. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Renault Scenic?

Czy warto kupić Renault Scenic?

TAK
NIE

Renault Scenic - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.68
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.72
silnik:silnik - ocena kierowców 4.45
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.16

Najlepiej oceniany silnik

Renault Scenic benzynowy

4.50

92%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Renault Scenic

4.48

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 90

Oceny samochodów Renault Scenic według nadwozia

Renault Scenic - van (5 drzwiowy)

378 użytkowników oceniło Renault Scenic van na:

4.50

Oceny samochodów Renault Scenic według silnika

Renault Scenic - benzynowy

157 użytkowników oceniło Renault Scenic benzynowy na:

4.50

Renault Scenic - diesel

221 użytkowników oceniło Renault Scenic diesel na:

4.50

Użytkownicy o wadach i zaletach Renault Scenic

Renault Scenic II Grand 2004-2006 rok 2005

5.00

Użytkownik tata ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: OGROMNY BAGAŻNIK, właściciel volvo xc90 z zazdrością patrzył jak pakuję rodzinę na wakacje i po wszystkim zasuwam roletę bagażnika. On zapakowany po dach :) - BEZAWARYJNY SILNIK, nic dodać nic ująć! - 7 miejsc lub wielka bagażówka - ty wybierasz. Pełna możliwość konfiguracji przestrzeni. Można przesuwać ,wyjmować, niezależne fotele. - ILOŚĆ SCHOWKÓW totalne szaleństwo, poza standardowymi miejscami jeszcze zamykane w podłodze przy każdym fotelu (pod dywanikami), pod przednimi fotelami, w burtach bagażnika... - BOGATE WYPOSAŻENIE, auta niemieckie i japońskie mogą tylko pozazdrościć. Wady: silnik nie jest demonem siły i prędkości dla tak dużego auta, ale zaletą jest BEZAWARYJNOŚĆ!!! dla rodziny wystarczy.

Renault Scenic II 2006-2009 rok 2007

4.50

Użytkownik arcopolo ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: zawieszenie - bardzo komfortowe i ciche, mieki a zarazem dobrze trzyma się zakrętów - demontowanle, składane i przesuwane tylne siedzenia - Idealnie działający układ kierowniczy(Intuicyjnie) i BARDZO LEKKO, parkując można kręcić małym palcem - BARDZO CZYTELNA deska rozdzielcza(na początku myślałem że się nie przyzwyczaję - potrzebowałem kilku tygodni)najlepszy z cyfrowych wyświetlaczy. - Schowki są wszędzie w podłodze są TYLKO 4- tylne BARDZO DUŻE. Wady: Silnik 1,6L za słaby, przy dynamicznej jezdzie łyka nawet do 12L/100km, przy ekojazda udało mi sie zejść poniżej 6L (zero dynamiki-wszyscy mnie wyprzedzali)

Renault Scenic III 2009-2016 rok 2009

5.00

Użytkownik calv ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Dobrze trzyma się nawierzchni, nie przechyla się na zakrętach. W zakręty wchodzi prawie jak po szynach - pomimo swojej wielkości i wysokości - dość późno działa ESP - co świdczy o dobrym dopracowaniu zawieszenia/trakcji - Dobre wytłumienie - do prędkości ok.110km/h jest w zasadzie tak samo cicho - Cała masa przydatnych schowków, kapitalna możliwość aranżacji wnętrza - Cena - za te pieniądze ciężko znaleźć coś lepszego z tym wyposażeniem. Wady: zamykanie klapy bagażnika mogło by być lepiej pomyslane - uchwyty są w nieergonomicznym miejscu a siłoniki nie "wciągają" jej od pewnego kąta tak mocno jak powinny przez co zawsze trzeba "poprawić" ręką i złapać za brudny zazwyczaj fragment karoserii - można zobaczyć jak to ma np. ctavia - taki pasek + dobrze dobrane amortyzotory klapy.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2005

4.75

Użytkownik Tomek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Miła w użytkowaniu automatyczna skrzynia biegów. Wielka wygoda jazdy z automatem. - Żwawy silnik, daje sobie radę na światłach z wieloma innymi zdawałoby się szybszymi autami. - Świetne wnętrze - mnóstwo możliwości konfiguracji foteli, wiele dużych i pojemnych schowków. - Komfort i ergonomia na wysokim poziomie. Dobre materiały wykończeniowe. - 5 gniazdek 12V w środku, wielki bagażnik, ułatwiająca życie elektronika.. Wady: Spore zużycie paliwa spowodowane automatem (coś za coś). - Wrażliwość na podmuchy bocznego wiatru. - Średnia jakość tekstylnej części tapicerki siedzeń.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

5.00

Użytkownik Tomek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Małe zużycie paliwa (1,5dCi - 100KM)4,2-5,5l/100km - Przestronność w środku, duże schowki,stosunkowo małe wymiary zewnętrzne (wersja 5-osobowa) - Możliwość instalacji półki bagażnika w połowie wysokości (na dole mieszczą się bardzo duża walizka łóżeczko turystyczne, duża torba i... a na górze wózek dla bliźniaków) - Bardzo dobre prowadzenie. - Bezawaryjność, niskie koszty eksploatacji.. Wady: Przy prędkości 140km/h zużycie paliwa nawet 7l/100km - Trudna wymiana żarówek, ale każdy jest w stanie to zrobić.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

4.00

Użytkownik Lubie francuzy ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Cisza i wygoda. W mieście prawie go nie słychać. - Dobra widoczność dzięki podwyższonej pozycji za kierownicą, zwrotny. - Bardzo bogate wyposażenie - wszystko oprócz tempomatu, ogrzewanych siedzeń i ogrzewania postojowego. - Bardzo ładne i jasne wnętrze - kremowa skóra i panoramiczny szyberdach - Uniwersalność wnętrza dzięki składanym siedzeniom, schowkom, jak to w scenicach.. Wady: Trochę za miękkie zawieszenie z przodu, auto nurkuje na "leżących żandarmach", ale to może wina amortyzatorów w tym egzemplarzu. - Zużycie paliwa. - Słabe radio, jak na taką bogatą wersję, a szkoda bo w aucie jest bardzo cicho i można by się bardziej nacieszyć muzyką. - Lusterka nie składają się automatycznie po zamknięciu samochodu, choć są elektrycznie składane. - Miałem poprzedniego scenica z takim samym silnikiem z manualną skrzynią i rwał asfalt. Tutaj nie ma tego efektu, ale wiadomo: automat.

Renault Scenic II 2003-2006 rok 2004

5.00

Użytkownik Maniek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bardzo dobrze wyposażony (przynajmniej mój model) - Bardzo oszczędny i niezawodny silnik. - Dużo miejsca wewnątrz, w sam raz dla rodziny z dziećmi. - Kilka a może nawet kilkanaście, mniejszych i większych, przydatnych schowków - Miękkie, komfortowe zawieszenie dla rozważnego kierowcy. Żadnych stuków i co ciekawe pomimo raczej miękkiego zawieszenia dobrze trzyma się toru jazdy. Wady: Gdy zaparują szyby, to trochę zbyt dużo czasu potrzeba aby wentylacja samochodu poradziła sobie z tym. - Gruby słupek przedni/boczy czasem skutecznie zasłania widok.

Renault Scenic 2001-2003 rok 2002

4.75

Użytkownik Bartek JG ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: świetny komfort jazdy - bardzo dobry silnik,trwały,bezawaryjny o wysokiej kulturze pracy,mam służbową astrę 3 1.7 CDTi z 2008r, koszmarny traktor ,który pali więcej,siedzieć w niej to kara - bogate wyposażenie - funkcjonalność,bezpieczeństwo - duża ilość schowków i możliwość regulacji wszystkich foteli . Wady: trzeszczące plastiki - kosztowne części i serwis oryginalne- autoryzowany

Renault Scenic 1999-2001 rok 1999

4.25

Użytkownik Rufus ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Dobra widoczność z pozycji kierowcy. - Duża pojemność samochodu - sporo wygodnego miejsca dla pasażerów i na bagaże. - Schowków jest aż tyle, że czasami trudno coś znaleźć ;) - Sprawnie i szybko rusza spod świateł - wiadomo: automat. - Wygodne siedzenia - z tyłu podobno nawet bardziej.. Wady: Za małe lusterka boczne. Na początku trudno, ale potem można się przyzwyczaić. - Raczej za słaby silnik do tego modelu i z taką skrzynią biegów. - Słabe przyspieszenie przy wyprzedzaniu. - W ciągu 1 roku spaliły mi się 3 żarówki. Może to przypadek?

Renault Scenic 1999-2001 rok 2000

4.25

Użytkownik bobo6 ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: OBSZERNE FUNKCJONALNE WNĘTRZE DUŻE RODZINNE AUTKO. - ŁATWOŚĆ WSIADANIA I WYSIADANIA SZCZ.PRZY SCHORZENIACH REMATYCZNYCH - DOBRA WYSOKA POZYCJA I WIDOCZNOŚĆ W CZASIE JAZDY. - W MIARĘ OSZCZĘDNY SILNIK W STOSUNKU DO MASY POJAZDU. - NISKO POŁOŻONY BEZ PROGU PRZY ZAŁADUNKU BAGAŻNIK. Wady: WYSOKIE KOSZTY NAPRAW W STACJACH ASO - MAŁA ILOŚĆ DOBREJ JAKOŚCI CZĘŚCI TZW ZAMIENNIKÓW - CIĄGŁA SAMOKONTROLA PRZY OPERACJI GAZEM

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
W pogoni za wydajnością
W pogoni za wydajnością
Coraz bardziej zaawansowane układy wtryskowe, poza zwiększaniem mocy silników, optymalizują proces spalania obniżając zużycie paliwa i zmniejszając emisję spalin.
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Ford Mustang przeszedł delikatny lifting
Ford Mustang przeszedł delikatny lifting
Po dwóch latach od debiutu globalnej wersji Mustanga przyszedł czas na delikatne odświeżenie. Zmiany nie są rewolucje, ale sprawiają, że amerykańska legenda wygląda świeżo. Zobaczcie, co zmieniło się w nowym modelu?