1. Samochody
  2. Renault
  3. Megane
  4. Oceny i opinie
Renault

Renault Megane - Opinie kierowców

Renault
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Renault Megane. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Renault Megane. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Renault Megane?

Czy warto kupić Renault Megane?

TAK
NIE

Renault Megane - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.63
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.55
silnik:silnik - ocena kierowców 4.54
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.17

Najlepiej oceniany silnik

Renault Megane diesel

4.49

91%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Renault Megane

4.26

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 84

Oceny samochodów Renault Megane według nadwozia

Renault Megane - cabrio (2 drzwiowy)

6 użytkowników oceniło Renault Megane cabrio na:

4.62

Renault Megane - coupe (2 drzwiowy)

50 użytkowników oceniło Renault Megane coupe na:

4.34

Renault Megane - coupe (3 drzwiowy)

7 użytkowników oceniło Renault Megane coupe na:

4.79

Renault Megane - hatchback (3 drzwiowy)

15 użytkowników oceniło Renault Megane hatchback na:

4.55

Renault Megane - hatchback (5 drzwiowy)

182 użytkowników oceniło Renault Megane hatchback na:

4.43

Renault Megane - kombi (5 drzwiowy)

151 użytkowników oceniło Renault Megane kombi na:

4.52

Renault Megane - sedan (4 drzwiowy)

57 użytkowników oceniło Renault Megane sedan na:

4.52

Oceny samochodów Renault Megane według silnika

Renault Megane - benzynowy

304 użytkowników oceniło Renault Megane benzynowy na:

4.46

Renault Megane - diesel

164 użytkowników oceniło Renault Megane diesel na:

4.49

Użytkownicy o wadach i zaletach Renault Megane

Renault Megane II 2006-2008 rok 2008

5.00

Użytkownik Panda ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bardzo dobrze spasowane elementy wnętrza. Dobre wykonanie, wysokiej jakości materiały. - Bardzo komfortowe zawieszenie. Duże nadkola pozwalają zamontować porządne felgi. - Poprawiona elektronika nie sprawia żadnych problemów. Nowe światła przednie soczewkowe robią dobre wrażenie i zapewniają bardzo dobrą widoczność. - Wygodne fotele, profilowane, dobrze trzymające na boki. Dobrze leżąca w dłoniach kierownica skórzana + sterowanie radiem. Zapalanie silnika na przycisk to także zaleta. Samochód dłużej będzie się cieszył dobrym zdrowiem a uruchomienie trwa dosłownie sekundkę. - Sprzęgło według mnie 10/10 :-) hamulce też bardzo dobrze dobrane do osiągów i masy samochodu. Dodatkowo przypominam że samochód ma 5 gwiazdek jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.. Wady: Bardzo długie drzwi ale to ponoć normalne przy 3 drzwiowych autach. - Wymiana żarówki przez nadkole przy skręconych kołach pozostawia troszkę do życzenia. - Tylny spryskiwacz to istna masakra. Tą czynność można wykonywać tylko stojąc na światłach. Używanie w czasie jazdy grozi wypadkiem. Płyn ze zbiornika z przodu samochodu bardzo powoli tłoczony jest do spryskiwacza tylnego.

Renault Megane Classic 1999-2001 rok 1999

5.00

Użytkownik Jaca ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Bezawaryjny silnik na starej pompie wtryskowej,cokolwiek wlejesz - jedziesz bez konsekwencji.Jeżdżę nim 3,5 roku(ok 120 000km) i raz zepsuł się tylko czujnik poł. wału(130 zł.) i sworznie wachaczy(2 x 40 zł) - Spalanie śr.5,5 litra.!!! - Bardzo wygodny i obszerny w środku.Bagażnik potęga-520 ltr. - Żwawy i szybki,i to bez konsekwencji w spalaniu. - Niezawodność- mimo takiego przebiegu nic nie wymaga wymiany ani amory ani sprzegło ,wydech!? sprawdzałem dokładne na stacji diagnost. Nie iwem dlaczeo francuzy nie cieszą się dobrą opinią,chyba trzeba trafić dobry model niezależnie od marki.. Wady: Dość głośny w środku,ale to jeszcze diesel starego typu z turbiną i intercoolerem. - Raz na rok trzeba wymienić gumy stabilizatora 2 x 4zł.-za to nic dalej się nie dzieje. - BRAK WAD -przez to ,że się nie psuje i dobrze pali nie chcę go zmieniać a juz mi się nudzi. - Częste przepalanie się żarówek świateł drogowych co 2 miesiące.

Renault Megane Coupe-Cabriolet II 2006-2009 rok 2006

5.00

Użytkownik Justyna ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: żwawy silnik, fajnie się zbiera, ...przy czym spalanie jest ok.(lancia delta z silnikiem 2.0 potrafiła spalić ponad 10, ten około 8 - w trasie!) - wygląd! wiatr we włosach:) niezłe wyciszenie - system hands free (bardzo przydatne rozwiązanie) - odpowiednio miękkie zawieszenie i skrętność (wcześniej jeździłam hondą civic, która była cudowna pod tym względem i bałam się, że komfort jazdy będzie dużo gorszy, ale jest dobrze) - niewygórowana cena jak za hardtop (samochód do użytkowania przez cały rok!). Wady: wymiana żarówki -buuu! Bardzo utrudniona. - nieco trzeszczące plastiki, bardziej wrażliwych mogą denerwować:/ - wycieraczki - tzn. system ich automatycznego uruchamiania tzw. czujnik deszczu.Działa kiepsko. Mnie denerwuje. Nie są takie "mądre" jak powinny.

Renault Megane Classic 1999-2001 rok 2000

5.00

Użytkownik NieLubiłemNaF ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Niezawodny. Nigdy nie miał usterki unieruchamiającej, lub zagrażającej bezpieczeństwu. - Niskie spalanie (poniżej 5.5 l/100 w trasie przy spokojnej jeździe do 100-110 km/h). - Niskie koszty utrzymania (naprawy starego już samochodu to kilkaset zł rocznie, tylko zużywające się części: wahacze, łożyska, amortyzatory itp.). - Dobra dostępność części, również zamienników wysokiej jakości. - Po 14 latach po raz pierwszy pojawiła się kropeczka rdzy pod lakierem.. Wady: stosunkowo mała trwałość zawieszenia na polskich drogach, na szczęście drążki czy wahacze do niego są tanie i łatwe w wymianie. - Po 14 latach eksploatacji w sumie (byłem drugim właścicielem) stopniowo skutkuj przetartymi, skrzypiącymi plastikami, stukającymi kablami itp.

Renault Megane II Grandtour 2003-2006 rok 2006

4.75

Użytkownik szachrajka ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: komfort jazdy (ja akurat lubie miękkie zawieszenie, lubię jak buja ;) - dobrze pracujący silnik (b. cicho nawet zimą, dynamiczny, równie pracujący), zrywny - oszczedny. Trochę więcej w zimie, bo ok 8, trasa nad morze 4,9 ;)) - dużo schowków, swietny podłokietnik, dużo miejsca, dość wysoki mimo że nie van - wygodnie się siedzi - taka rodzinna fura - poza malymi usterkami lektryki niezawodny (wystarczy serwisować co tys) nigdy nie stanął na drodze. Wady: zdarzyło sie kilka usterek elektryki np przepalone podświetlenie przycisków, nie opuszcza się tylna szyba (sam mechanizm nowy drogi, ale mozna dostać tanio na szrocie) - roleta w kombi ktora zakrywa bagaznik mogłaby być lepszej jakości i lepszy mógłby byc system jej montowania - brak mozliwości złożenia przedniego fotela (można zdjąć tylko zagłówek), to wada przy przewożeniu długich przedmiotów

Renault Megane II Grandtour 2006-2009 rok 2006

4.75

Użytkownik Misiek Będzin ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Idzie jak po szynach, im bardziej załadowany tym lepiej się trzyma - nawet zimą z powodu szerokiego rozstawu osi i małej odległości od tylnego koła do zderzaka (nawet po zarzuceniu na lodzie da się spokojnie skontrować. - Dobrze znosi gaz - mam instalację STAG 4 - Świetna klima (klimatronic) - uwaga przy wymianie - tylko jeden korek. - Świetna organizacja deski. - Świetne radio mp3 - sprzęt gra czyściutko nawet na radiu.. Wady: uszczelka przy drzwiach kierowcy lubi się wycierać i przeciekać - pojawiła się nieszczelność w prawych drzwiach pasażera z przodu czego efektem jest trochę wody w kieszeni bocznej drzwi - jakaś stówka w serwisie Aso - delikatny mechanizm podnoszenia szyb - z tego co wiem brak zamiennika na rynku więc chyba trzeba używany kupić jak ktoś nie zamierza zapłacić tysiaka w serwisie. mój na razie się nie rozleciał ale podejrzanie trzeszczy przy zjeżdżaniu szyby na sam dół. - Jasna tapicerka się brudzi, ale przy grafitowym aucie wygląda świetnie ;-) - Kiepski dostęp do bagneta oleju po montażu instalacji, prawie niemożliwy - dobrze ze komputer pokaże "OLEJ OK" - i trzeba mu uwierzyć :-)

Renault Megane 1996-1999 rok 1996

4.00

Użytkownik Kamilek ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Ekonomiczne autko, świetnie współpracujące z instalacją LPG - Bardzo wygodne siedzenia w porównaniu z innymi, również nowszymi samochodami - Potrafi się odwdzięczyć jeśli się o nie dba i na czas wszystko wymienia - Niebywała i ponadczasowa stylizacja nadwozia jak na ten rocznik - może spokojnie wyglądem konkurować z innymi samochodami wyprodukowanymi 14 lat później :-) - Dużo miejsca w środku jak na hatchbacka. Wady: Niezabezpieczone podwozie, a szczególnie progi szybko ulegają korozji - Słaba skóra na kierownicy szybko się ściera, podobnie jak słabe obicia siedzeń - Bardzo mała moc jak na wagę samochodu, zamulające auto (chociaż coś za coś przynajmniej na paliwie duża oszczędność) - Głośne zawieszenie (mimo, że mam nowe amortyzatory i sprężyny, czuć i słychać każdą dziurę)

Renault Megane 1999-2001 rok 1999

4.50

Użytkownik MK ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Bardzo fajny samochód, idealny na długie trasy, bardzo pakowny, szczególnie po złożeniu tylnych siedzeń (byłem w szoku ile przewiozłem tym autem w trakcie przeprowadzki) - Można tym autem wygodnie podróżowac, nie mam klimy ale szyberdach w zupełności wystarcza i zdrowiej sie podróżuje :) - Bardzo dobry, mocny i elastyczny silnik, dobre przyśpieszenie, nawet przy 5 osobach nie zauważyłem dużej różnicy. Wady: Nigdy nie zepsuł się na trasie (odpukac) ale jak to we francuzach problemy z elektryką, głównie z zapalaniem (mógłbym tu wkleic esej na x stron o moich problemach), na szczęście już naprawione. - Jeśli chodzi o zawieszenie to jest dosyc miekkie, na dobrej drodze jest ok, ale na nierównościach czuc kazdą dziure, ale z drugie strony to nie terenowe auto, takie mamy drogi, Francuzi nie wzięli chyba tego pod uwagę :]

Renault Megane II Grandtour 2006-2009 rok 2006

4.00

Użytkownik Tomek ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: super silnik 1.9 DCI. Auto jedzie tak torpieda, wszystkie zdziwione BMW, Merce i inne takie ledwno co zauważają tak ich wyprzedam np 180 km/h podczas gdy oni próbują się rozpędzić - piękne, ale zbyt duże felgi 17 cali o małym profilu zalediwe 215/40 więc zero komfortu i duża nerwowość nA drodze - przestronne wnętrze - bogate wyposażenie - bardzo tanie częśći zamienne. Wady: duża usterkowość drobnych awarii, przede wszystkim elektorniki - częśto przepaljące się żarówki reflektorów - drogi serwi Renault

Renault Megane 1999-2002 rok 2000

4.50

Użytkownik Myszor ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: stosunkowo małe spalanie, w w lecie (po wyłączeniu klimatyzacji) można osiągnąć wartość 6.3/100km - dobre przyspieszenie w całym zakresie obrotów - Jak na samochód typu "coupe" duży bagażnik - spalanie na trasie - (prędkość około 130 - 150 km/h) oscyluje w okolicach 7 - 7.3l/100km - w wersji EVIDENCE - którą posiadam - tylko szyby elektrycznie uchylane. Wady: po 70.000km na polskich (fatalnych drogach) padł przedni prawy amortyzator, ale myśle że i tak długo wytrzymał:) - w czasie jazdy na klimatyzci (w zakresie niższych obrotów) odczuwalny spadek mocy - w wersji EVIDENCE komputer pokładowy wskazuje spalanie po przejechaniu dowolnej ilości kilometrów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
6 sprawdzonych patentów na zimę.
6 sprawdzonych patentów na zimę.
Zamarznięte szyby i czapa śniegu na dachu mogą być niebezpieczne dla Ciebie, otoczenia i Twojego portfela. Podpowiadamy, jak szybko odśnieżyć auto, a dzięki temu uniknąć 3 pkt. karnych i 500 zł mandatu, a przy okazji pospać nawet kwadrans dłużej.
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Droga S19 - ruszają pierwsze prace
Droga S19 - ruszają pierwsze prace
GDDKiA poinformowała w środę o dużym zainteresowaniu biur projektowych odcinkiem Via Carpatia pomiędzy Lublinem a Lubartowem. Aż 11 firm stanęło jest zainteresowanych opracowaniem koncepcji programowej 24-kilometrowego fragmentu trasy S19.
Zima Zima