Samochody > Peugeot > 308 > Oceny i opinie
Peugeot

Peugeot 308 - Oceny i opinie

Peugeot
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Peugeot 308. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Peugeot 308. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Peugeot 308

Czy warto kupić Peugeot 308?

TAK
NIE

Peugeot 308 - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.57
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.45
silnik:silnik - ocena kierowców 4.59
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.52

Najlepiej oceniany silnik

Peugeot 308 diesel

4.61

93%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Peugeot 308

4.64

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 65

Oceny samochodów Peugeot 308 według nadwozia

Peugeot 308 - hatchback (3 drzwiowy)

1 użytkownik ocenił Peugeot 308 hatchback na:

4.75

Peugeot 308 - hatchback (5 drzwiowy)

68 użytkowników oceniło Peugeot 308 hatchback na:

4.60

Peugeot 308 - kombi (5 drzwiowy)

26 użytkowników oceniło Peugeot 308 kombi na:

4.34

Oceny samochodów Peugeot 308 według silnika

Peugeot 308 - benzynowy

34 użytkowników oceniło Peugeot 308 benzynowy na:

4.40

Peugeot 308 - diesel

61 użytkowników oceniło Peugeot 308 diesel na:

4.61

Użytkownicy o wadach i zaletach Peugeot 308

Peugeot 308 SW 2008-2011 rok 2009

Użytkownik Miras ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Przestrzeń. Jednym słowem dużo miejsca zarówno w kabinie jak i w bagażniku. - Jakość użytych materiałów. Na tle konkurencji jest naprawdę dobrze, aby nie powiedzieć że Peugeot bije prawie wszystkich na głowę. Oczywiście w tym segmencie i przedziale cenowym. - Prawie całkowita bezawaryjność. Przez prawie rok użytkowania wymieniłem jedynie jedną przepaloną żarówkę. - Zawieszenie i układ kierowniczy. Samochód jest po prostu przyklejony do drogi, a zawieszenie jak na francuza komfortowe, ale nie za miękkie. Bardzo dobrze zestrojone. - Cena. Auto bardzo dobrze wyposażone (climatronic, czujniki cofania, fabryczny auto alarm, drugi koplet opon + sporo innych dodatków) udało mi się kupić za niespełna 55000 zł. Za te pieniądze nikt nie oferował i myślę,że dalej nie oferuje samochodu z takim wyposażeniem i o tej jakości wykończenia wnętrza,a obejrzałem i objeździłem przed zakupem sporo samochdów prawie wszystkich producentów.. Wady: Jest stanowczo zbyt głośno w kabinie. Nie jest to na pewno hałas, ale silnik przy przyspieszaniu słychac za bardzo. Tu producent dal ciala. Nie wiem jak można oszczędzać na wyciszeniu( nie ma nawet wykładziny wygłuszającej pod pokrywą silnika) w aucie, które cennikowo kosztuje powyżej 73000 zł. - Średnie zużycie paliwa wg producenta to 6,9. Trzeba by na uszach stanąć aby to osiągnąć. Nie ma tragedii ale przy niezbyt dynamicznej jeździe 7,5 to norma. Przez pierwsze 10000 km miałem śrdnią 7,0 ale wtedy jeździłem trasy. Jest to moje pierwsze auto, w którym nie udało mi się zejść ze spalaniem poniżej wartości podanych przez producenta. - Brak uchwytów na napoje. Przynajmniej takich które z których można łatwo korzystać. Z przodu co prawda jest coś na środkowej konsoli przy ręcznym hamulcu, ale korzystanie z tego podczas jazdy nie jest wygodne. Z tyłu jedzenie i picie w podróży to makabra. - Nieco za mały promień skrętu. Byłem przyzwyczajony do innych samochodów, ale nawet w autach o większych gabarytach było lepiej.

Peugeot 308 SW 2008-2011 rok 2008

Użytkownik lech ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: bardzo przestronny,ogromny bagaznik jak na segment c - dobrze wyciszony,cicho nawet przy predkosci autostradowej,nie dokucza szum opływającego powietrza,dobre wyciszenie od uszczelek drzwi - duzy schowek w drzwiach,bez problemu miesci sie 1.5l,butelka,schowek klimatyzowany - robiłem pomiar elastycznosci stoperem.60-100 4bieg 10s,3bieg 6.4s.80-120 5bieg 15s,4bieg 10.3swiec elastycznosc ok.po prostej drodze 60km/h bez problemu mozna jechac na 5biegu i wtedy naprawdę bardzo mało pali - prosta budowa zawieszenia a co za tym idzie to niskie ceny elementów zawieszenia co jest wazne przy stanie naszych dróg.zawieszenie niezbyt twarde co uwazam za plus ze wzgledu na stan naszych dróg,pracuje dosc cicho,duzo lepiej niz w 307. Wady: przy predkosciach autostradowych przydałby sie 6 bieg,ale w tej klasie aut i z silnikiem o takiej pojemnosci to skrzynia 6biegowa jest normą

Peugeot 308 SW 2008-2011 rok 2008

Użytkownik Marek K ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: komfort prowadzenia, nie odczuwa się zmęczenia nawet po długich trasach (Polska - 600 km) - kompletnie bezawaryjny 85.000 km, poprzedni 307 - 136.000 również bez awarii - małe zużycie paliwa: Warszawa-Poznań-Szczecin-Berlin-Wrocław-Katowice-Kraków na jednym zbiorniku paliwa - odkształcające się i powracające do poprzedniego stanu błotniki przy małych kolizjach, - mocny lakier, nawet przy lekkich przytarciach nie pozostają żadne ślady na karoserii, bardzo dobre i mocne szyby diamentowe, po spadających spod kół TIRów kamieni wydawało się że szyba się rozpadnie a tu zaskoczenie, nie ma nawet śladu na szybie. Wady: bardzo czuły na boczny wiatr i czuły na ostre zakręty - zbyt dużo pobiera płynu do spryskiwaczy na jeden cykl - mało schowków na drobiazgi - trochę za mało mocy...

Peugeot 308 2007-2011 rok 2010

Użytkownik henlin ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Dobry silnik, cichy - Wygodny dla pasażerów na przednich siedzeniach - Dobrze jedzie po autostradach szczególnie w Niemczech, wygodne fotele - po 5 godzinach nic nie czuć zmęczenia, a w innych autach po 2 godzinach obowiązkowy postój - Bardzo korzystna cena w stosunku do konkurencji o podobnym poziomie wykonania i wyposażenia. Cena katalogowa z sierpnia 2010 to 62500 kupione auto za 58000 w salonie. - auto-klima dwustrefowa, alarm, el. szyby p/t, el. lusterka, bluetooth, USB. Wady: za dużo pali - można jechać tak by palił mniej niż 6 l/km ale to nie jazda tylko coś ... - z tyłu miejsce dla dwóch pasażerów nie dla trzech

Peugeot 308 2007-2011 rok 2008

Użytkownik Piotr ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Przestronność wnętrza zarówno z przodu jak i na tylnej kanapie - Nadspodziewanie dynamiczny i oszczędny silnik hdi - ładna sylwetka, wyjątkowo udany przód samochodu - nadspodziewanie pojemny bagażnik (to niby tylko 348 l. a mieści się tam duży wózek dziecięcy typu gondola i jakieś pakunki dodatkowo:) - Bardzo wygodne fotele i kanapa tylna, łatwa i intuicyjna obsługa, wyposażenie i atrakcyjna - bo w promocji - cena.. Wady: słaba widoczność do przodu, ale w pozostałych kierunkach OK - tylko 2-u letnia gwarancja - zbyt częste przeglądy - hdi 1,6 - co 20.000 km.

Peugeot 308 SW 2008-2011 rok 2008

Użytkownik Every ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Duża przestrzeń z przodu, pojemny bagażnik. Mocne zawieszenie. - Dynamiczny i oszczędny silnik z 6cio biegową skrzynią. Cichy i kulturalny. - Wygodny podłokietnik, dobra jakość wnętrza. - Szyba panoramiczna i super widoczność do przodu. - Dwa dodatkowe fotele w bagażniku dają możliwość przewozu 7 osób. Miejsca z tyłu są dla małych osób i na krótkie trasy, ale zawsze to coś!. Wady: Fotele tylne 'płytkie' i mało wygodne. - W porównaniu do podobnych aut dość oporne wspomaganie kierownicy. - Nisko umieszczony przedni zderzak i tablica rej. Łatwo urwać.

Peugeot 308 2007-2011 rok 2009

Użytkownik Maks ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: funkcjonalny- skochewek mieści butelki 1,5l; boczne kieszenie na dzwiach mieszczą butelki 1,5l; przy maksymalnym odsunieciu fotela kierowcy na tylnych siedzenia dużo miejsca - badzo dobra widoczność np przy podjeżdzie do świateł - Duży Bagażnik pełno wymiarowe koło zapasowe wewnątrz. rewwelecyjne miejśce chowania półki - Klimatyzacja automatyczna- bardzo wydajna. Wady: brak 6-biegu konkurencja ma np fiat bravo 1.4TSI 120km

Peugeot 308 SW 2008-2011 rok 2008

Użytkownik Lucjan ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: bardzo cichy silnik, małe zużycie paliwa, waży ok. 1,5 tony - dobre wyposażenie, 2 strefowa klima, chłodzony schowek, szklany dach, stoliczki lotnicze gniazdko zapalniczki w bagażniku wszystko w standardzie - dobre wykonanie, nic nie grzechocze, nic nie świergoli, nic nie odpadło - możemy wozić nawet 7 osób, duża ładowność. Wady: troszkę za słaby silnik, prawdopodobnie podbiję go do 110 km, w 5 osób + bagaż nie poszalejemy, - uchwyty na napoje to jakaś pomyłka, zupełnie niepraktyczne - jak na francuza to trochę za twardy, może to przez jego dużą ładowność

Peugeot 308 2007-2011 rok 2010

Użytkownik Marek ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo dobre wyciszenie kabiny (65 dB przy 100km/h) ale równiez cicho na autostradzie 150-160km/h - Bardzo duża stabilnosć w jeżdzie na wprost. - Zużycie paliwa na trasie 3,8 do 4,2l (jazda do 110km/h) - Dobrze działający (łatwy i intuicyjny w obsłudze) tempomat oraz pilot od CD. Wady: Cieżkie drzwi przednie ze spiczastym narożnikiem (trzeba uważać) - Komputer pokładowy nie pokazuje czasu podróży... - Dzwignia świateł długich daje mały opór (czucie włączania)

Peugeot 308 2007-2011 rok 2007

Użytkownik pierwszy francuz ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: ładna linia, ładna deska, ergonomia OK, niezłe wyciszenie, silnik sredniopaliwożerny lubi obroty ok. 4.000 i wiecej. - dla kierowcy wygodny i poręczny do miasta oraz niezły w trasie - dobre plastiki i dobrze spasowane nie trzeszczące na mrozie ponad 20 st.. Wady: nie najlepiej pokonuje polskie dziury /mało sprężysty/ i poprzeczne nierówności - czasem nierówna praca silnika /falowanie obrotów/po rozruchu, poduszka pod silnik może po zgaszeniu silnika wydawać trochę dziwne dźwięki. - podłokietnik czasem sam "odjeżdża" do tyłu