Samochody > Opel > Zafira > Oceny i opinie
Opel

Opel Zafira - Oceny i opinie

Opel
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Opel Zafira. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Opel Zafira. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Opel Zafira

Czy warto kupić Opel Zafira?

TAK
NIE

Opel Zafira - oceny kierowców

prowadzenie:4.70
komfort jazdy:4.59
silnik:4.32
jakość i awaryjność:4.13

Najlepiej oceniany silnik

Opel Zafira diesel

4.47

90%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Opel Zafira

4.49

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 109

Oceny samochodów Opel Zafira według nadwozia

Opel Zafira - van (5 drzwiowy)

186 użytkowników oceniło Opel Zafira van na:

4.43

Oceny samochodów Opel Zafira według silnika

Opel Zafira - benzynowy

60 użytkowników oceniło Opel Zafira benzynowy na:

4.36

Opel Zafira - diesel

126 użytkowników oceniło Opel Zafira diesel na:

4.47

Użytkownicy o wadach i zaletach Opel Zafira

Opel Zafira 2005-2008 rok 2007

Użytkownik TicTac ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Dobre prowadzenie czuć, że ma się kontrolę nad samochodem, dobra reakcja na położenie kierownicy - Dobra widoczność, wysoko się siedzi - Komfort jazdy wysoki przy prędkościach autostradowych nie ma nadmiernego hałasu - Dobrze zbierający się silniczek moc mogła by być większa ale na polskie warunki bardziej niż wystarczający - Po przejechaniu 150 000 km w zasadzie tylko czynności serwisowe - oleje, filtry, rozrząd no i poduszki silnika ale to na własne życzenie uszkodziłem. Wady: Trzeba uważać na martwą strefę przed autem jest niewielka ale jest. - - Posiada DPF no i niestety wszystkie z tym związane problemy.

Opel Zafira 2005-2008 rok 2006

Użytkownik GLIK ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Przestronne i łatwe do zaadaptowania wnętrze - Dobra widoczność, lekko ograniczona przez lewy słupek (np przy skręcaniu w lewo trzeba uważać na pieszych na pasach). - Wygodne i przyjemne prowadzenie samochodu. Dobra widoczność w nocy. - Dobrze się trzyma drogi; Sporadyczne problemy z zawieszeniem (jeżeli już to końcówki drążków i łączniki stabilizatorów) - Dobrze wykonana, 0 rdzy (przynajmniej w tych wyprodukowanych w Niemczech). Wady: Zafira A - nadwozie: - kiepskie plastiki; - psujący się mechanizm podłokietnika; - w większości aut brak płynnego sterowania częstotliwością wycieraczek - Zafira A 2,0 DTL/I napęd: - wycierający się mechanizm sterowania biegami; - uszczelniacze wtrysków; - pompa wtryskowa - max 200tys. km, - uszczelniacze wału - jeśli zaczną cieknąć naprawa daje poprawę na 1 mies.; - ukręcające się świece żarowe (nie odkręcać!!!) - piasty przednie do wymiany po ok. 250tys. - awarie turbin - Większość aut (szczególnie diesli) ma cofnięte liczniki o ok. 20000tys. km przez co należy się liczyć z dużymi kosztami napraw. - Zafira B - nadwozie: - mniejsze lusterka niż w zafirze A, co trochę ogranicza widoczność do tyłu; - trzeszczący plastik na środku podszybia (deski rozdz.) - urywające się przewody w wiązce drzwi; - Zafira B 1,6 B napęd: - trochę za słaby silnik do tak ciężkiego auta; - stosunkowo drogi osprzęt do silnika (np listwa zapłonowa (580zł) zamiast zwykłej cewki za 30zł. - lekkie piski generowane przez przepustnicę w okolicy 2 tys obrotów - ciężkie sprzęgło; - wysokie spalanie jeżeli chce się wycisnąć coś więcej z silnika (np powyżej 120km/h) - słabej jakości amortyzatory tylne (max 100tys. km) - Większość aut (szczególnie diesli) ma cofnięte liczniki o ok. 200tys. km przez co należy się liczyć z dużymi kosztami napraw.

Opel Zafira 2008-2014 rok 2009

Użytkownik zdoonas ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Przestronne wnętrze, składany w podłogę bagażnika trzeci rząd siedzeń. - Elastyczny silnik, ale z małym zapasem mocy. - Pewne prowadzenie, tak na prostej, jak i w zakrętach. Bardzo dobre hamulce. - Wysoka pozycja za kierownicą, ergonomiczna konsola, wygodne fotele przednie i tylnej kanapy. - Spore możliwości ładunkowe i łatwość aranżacji przestrzeni bagażowej.. Wady: Słaba widoczność w lewo po skosie ze względu na szerokie słupki przednie. - Średnio ekonomiczny silnik, głównie za sprawą filtra cząstek stałych, który jest wypalany nawet 3 razy na zbiornik paliwa. - Mało komfortowe zawieszenie. - Mało komfortowe fotele trzeciego rzędu.

Opel Zafira 1999-2005 rok 2000

Użytkownik sotol ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: cicha praca silnika mimo przebiegu ponad 150 tys. km - pojemne wnętrze, 7 osób mimo wymiarów auta kompaktowego - pozycja za kierownicą, wygodne wsiadanie - system składania siedzeń w tylnym rzędzie, płaska podłoga po złożeniu - koło zapasowe pod podłogą bagażnika, nie ogranicza jego pojemności. Wady: szerokie słupki A ograniczające widoczność z przodu - układ wydechowy podatny na rdzę - zużycie paliwa - jazda w mieście

Opel Zafira 1999-2005 rok 2001

Użytkownik Mariusz ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: duży,przestronny - świetnie trzyma sie drogi - twarde precyzyjne niesamowicie trwałe zawieszenie,silnik pierwsza klasa,regularne wymiany oleju i tyle przez 120 tysięcy kilometrów - świetne nagłośnienie,głośniki blaupunkta - mały traktor,tonową przyczepę kempingową ciągnie bezproblemowo. Wady: fatalne wygłuszenie silnika - przełożenia skrzyni biegów to totalna porażka-100km/h,piąty bieg i silnik wyje jakby prosił o litość.w środku głośno.Po co mi do cholery te 125 koni skoro boję się jechać więcej niż 140 bo mam wrażenie że silnik się rozpadnie.czasem mam wrażenie że bardziej nadaje się do orania pola - klimatyzacja działa,ale...stara się ale kiepsko jej wychodzi - miałem kilka usterek elektryki,chyba najsłabszy jej punkt

Opel Zafira 1999-2005 rok 2004

Użytkownik Jakgregor ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: wygoda kierującego, pasażerów - bezpieczeństwo, poduszki z tyłu z przodu, kurtyny - pojemność miejsca na bagaż, łatwy dostęp do bagażu - sprawna klimatyzacja dwu strefowa, podgrzewane lusterka - możliwość zwiększenia o dwóch pasażerów bez żadnego problemu.. Wady: zła widoczność - zasłania przedni słupek

Opel Zafira 1999-2005 rok 2001

Użytkownik Hanusiak ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: obszerny, wielofunkcyjny van - 250000 tys.przebiegu na gazie bez większych awarii a więc ekonomiczny - na Podhalu się sprawdził, pomimo trudnych warunków jazdy - dobre oświetlenie drogi. - służy do działalności -duże obciążenie towarem.. Wady: koszmarny dostęp do filtra p/pyłkowego - drobne usterki we wnętrzu typu: uszkodzenie zamka schowka, skrzypienie el.plastikowych. - dość duże zużycie oleju silnikowego 1,5 l/10000 km przy obecnym przebiegu - słupki przednie ograniczają widoczność przy skręcie i zdarza się, że pieszy jest zupełnie niewidoczny - piszczenie hamulców pomimo częstego przeglądu i czyszczenia

Opel Zafira 1999-2005 rok 2003

Użytkownik Tomasz ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: ekonomiczny silnik jak na przestarzałą jednostkę - super właściwości jezdne - bardzo wygodny z możliwością aranżacji bagażnika i siedzeń - Od wymiany do wymiany oleju bez dolewek - dobry dostęp do części org i zamienników, rozsądne ceny. Wady: serwis aso to porażka - wymiana p żarówek halogenowych - długo sie nagrzewa silnik

Opel Zafira 1999-2005 rok 2004

Użytkownik Kris ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Przestronny - Pakowny - wygodny, wiele możliwości ustawienie fotela i kierownicy, wraz z podłokietnikiem. - dobry na długie trasy - bezawaryjny silnik NA ŁAŃCUCHU BEZ KONIECZNOŚCI, wymiany rozrządu. niedrogie i łatwo osiągalne części.. Wady: spalanie w mieście. - rgp - turbina.

Opel Zafira 1999-2005 rok 2003

Użytkownik Bastion ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Pojemne auto, zarowno w przypadku przewozenia pakunkow jak i osob. - Dobra wodocznosc drogi, kierowca siedzi wysoko - silnik 2.0 DTI, w miare dynamiczny i ekonomiczny - Tanie czesci zammienne - Fajnie sprawuje sie w miescie i w trasie. Wady: Za malo schowkow, uchwytow na napoje itp.,dokuczliwe szczegolnie w dlugich trasach - Bardzo szerokie przednie slupki, skutecznie ograniczajace widocznosc szczegolnie przy skreceaniu - 2.0 DTI bierze sporo oleju, wychodzi jakies 0,6 l na 10 000 km - W sumie trudno wymyslic jeszcze jakies wady... po 200 000 km padl ABS w lewej piascie.