Samochody > Opel > Astra > Oceny i opinie

Opel Astra

Opel
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Opel Astra. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Opel Astra. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Opel Astra

Czy warto kupić Opel Astra?

TAK
NIE

Opel Astra - oceny kierowców

prowadzenie:4.56
komfort jazdy:4.24
silnik:4.29
jakość i awaryjność:4.32

Najlepiej oceniany silnik

Opel Astra benzynowy

4.35

92%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Opel Astra

4.41

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 199

Oceny samochodów Opel Astra według nadwozia

Opel Astra - cabrio (2 drzwiowy)

12 użytkowników oceniło Opel Astra cabrio na:

4.38

Opel Astra - coupe (2 drzwiowy)

25 użytkowników oceniło Opel Astra coupe na:

4.63

Opel Astra - hatchback (3 drzwiowy)

75 użytkowników oceniło Opel Astra hatchback na:

4.38

Opel Astra - hatchback (5 drzwiowy)

262 użytkowników oceniło Opel Astra hatchback na:

4.36

Opel Astra - kombi (5 drzwiowy)

235 użytkowników oceniło Opel Astra kombi na:

4.31

Opel Astra - sedan (4 drzwiowy)

97 użytkowników oceniło Opel Astra sedan na:

4.34

Oceny samochodów Opel Astra według silnika

Opel Astra - benzynowy

463 użytkowników oceniło Opel Astra benzynowy na:

4.35

Opel Astra - diesel

243 użytkowników oceniło Opel Astra diesel na:

4.35

Użytkownicy o wadach i zaletach Opel Astra

Opel Astra III 2007-2010 rok 2007

Użytkownik Czarny Tulipan ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Astra III sedan to chyba najładniejsza wersja OPLA. Samochód niezawodny. Świetne wyposażenie, w tym automatyczna klimatyzacja, pełna elektryka i inne bajery. Konkuret VW w zasadzie dużo droższy ale nie lepszy. - Niesamowicie dużo miejsca na tylnych siedzeniach,do tego rozkładany podłokietnik. - Ogromny ale zgrabny kufer. Dla rodziny w sam raz na wakacje. Nie trzeba otwierać całej tylnej klapy, gdzie wiatr i zimno bucha do środka, szczególnie w zimie. - Rozkładana tylna kanapa, co umożliwia przewóz długich przedmiotów (kilku par nart). Funkcjonalny. - Popularnosć stacji obsługi OPEL. Z przeglądem i wymianą olejów i płynów nie ma problemu. W każdym większym mieście mozemy to zrobić.Podwozie dobrze zabezpieczone przed korozją. Wady: Dodałbym jeden schowek po lewej stronie kierowcy tak jak w ASTRZE II - - - Może trochę mały otwór bagażnika (dotychczas w zupełnosci wystarczał), ale klapa zawieszona jest na bocznych małych amortyzatorach (za co wielki PLUS), co nie zmniejsza pojemności bagażnika jak to np. jest u FIATA czy RENAULTA. AUDI ma jeszcze mniejszy otwór bagażnika.

Opel Astra 1994-1999 rok 1994

Użytkownik sadist37 ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: dla mnie jest ten samochód stworzony dziękuję fabrykom, że takie właśnie autko stworzyli mógłbym całymi dniami jeździć bo komfort jest naprawę bardzo dobry - trochę przerobiłem miedzy innymi strumienica sportowa która znacznie poprawiła dynamikę jazdy i osiągi w prędkości - nic nie robiłem przy silniku jak go mam to nic się w nim nie zmieniło tylko jeździć 100 konny silnik jest wystarczający - zamontowałem do niego elektryczne szyby i lusterka dla badziej komfortowej jazdy . Wady: nie chce iść ponad 210 km/h :( mały zbiornik paliwa :( - napewno nigdy nie chciałbym astry 100 km 16v według mnie i mioich znajomych są awaryjne auta ale to już każdy wie najlepiej każdy ma swoje zdanie ja mam takie właśnie

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik zzzyz ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Zawieszenie - odporne na nasze drogi - Umiarkowane opłaty (OC - pojeność) - Rozsądne spalanie (chociaż cudów nie ma - wersje 1.7 i 1.9 palą tyle samo/niewiele więcej) - Silnik - dobry fiatowski diesel jak na tę pojemność radzi sobie nieźle, niezła kultura pracy, na łańcuchu (jednak przy pełnym obciążeniu + 400 l box na dachu - co zdarza mi się sporadycznie - daje radę, ale...) - w kombiaku - dość funkcjonalny i pojemny samochód (chociaż przy 5 osobach ciasnawy). Wady: Brak wskaźnika temperatury na desce (kosztowało mnie to uszczelkę pod głowicą) - Brak schowków w desce, czy choćby uchwytu na kubek - Zimą - bez dodatkowego ogrzewania/grzłki elektrycznej w nagrzewnicy /była oferowana jako dodatek - nie mam, auto z rynku wtórnego/ długo trzeba czekać na ciepło, a gdy od razu chce się grzać nie czekając na nagrzanie się silnika - spalanie ostro idzie w górę - Dostępność (poza ASO) i ceny (w ASO i poza) niektórych części zamiennych /w porównaniu z astrą G ceny niemalże +100%, np. piasty z łożyskiem i czujnikiem ABS ca 600 zł/szt, nie licząc chińszczyzny/ - Mizerna jakość niektórych podzespołów (np. chłodnice, intercóoler)

Opel Astra III 2004-2007 rok 2005

Użytkownik ASTROLOT ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: niskie spalanie około 6,0-6,5l/100km - cicha praca silnika podczas dużych prędkości powyżej 160km/h - SUSTEM SPORT W SILNIKACH 1,9 CDTI 150 KM - SUPER SPRAWA ZWIĘKSZA DYNAMIKĘ I UTWARDZA ZAWIESZENIE!!!skrzynia biegów manualna 6 stopniowa - rewelacja niskie spalanie w trasie , przy dobrej dynamice nie trzeba redukować biegu przy wyprzedzaniu w trasie duzy plus. - duży bagażnik jak na auto tego rozmiaru hathback. - System audio bardzo dobra akustyka polecam. Wady: głośna praca silnika na wolnych obrotach lub biegu jałowym szczególnie 1,9 CDTI 150 KM - awarie układu elektrycznego - alternator. - bardzo czuły silnik na kraszone paliwo trzeba tankować na sprawdzonych stacjach paliw ponieważ zdarza się awaria czujnika recyrkulacji spalin koszt naprawy okolo 1000zł :( - trudność z wymianą żarówek w przednich reflektorach - żeby wymienić przepaloną żarówjkę H7 od świateł mijania trzeba położyć się pod samochodem i zdjąc klapkę w nadkolu. Światła drogowe wymienia się żarówkę tradycyjnie pod maską , lecz trzeba rozebrać połowe platików obudowy silnika :( - drogie czesci zamienne do tego auta

Opel Astra III 2004-2007 rok 2005

Użytkownik jurek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bezawaryjny (przez kilka lat tylko prawy sworzeń i łącznik stabilizatora) - oszczędny (średnia spalania to 6 litrów, na baku, oczywiście jadąc oszczędnie, można przejechać nawet 700 km) - pojemny bagażnik (trzyosobowa rodzina, cała szafa ciuchów, kosmetyki żony i mój sprzęt foto) - przyjemny w prowadzeniu (dobrze trzyma się drogi, nie buja się w zakrętach) - cichutko do 120 km/h (hałas staje się dokuczliwy powyżej tej prędkości), super 6 bieg. Wady: zaparowywanie szyby przedniej i bocznej (dość długo się to likwiduje) - mizerne schowki i kieszenie, skandaliczny brak schowka na butelkę czy kubek - koło chlapie i brudzi tylny błotnik i zderzak (opony 205 przewidziane przez producenta wystają za obrys błotnika) - Przewidziane przez producenta opony 16/205 (głównie chodzi o szerokość) - Koszmarna wymiana żarówek przez nadkole (chyba projektant auta był wtedy na urlopie)

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik Piotr H. ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bardzo duża przestrzeń - zaskakująco ekonomiczny samochód - stosując eko jazdę na mieście oszałamiająco ekonomiczny samochodzik - komfort jazdy - na kołach 16" idealnie przejeżdża po polskich dziurawych drogach - przyspieszenie (90KM) - jak na swoje parametry zaskakujące na korzyść - komputer pokładowy (CD z Navi) bardzo pomocny. Masa literatury na temat samochodu w internecie. Wady: wysoka cena zakupu samochodu używanego - za dużo punktów na BP lub ORLEN-ie sie nie złapie - - 6 bieg tylko na autostradę. Bojaźń (na początku) czy taki sliniczek da sobie radę z taką masą samochodu (po pierwszym miesiącu użytkowania brak takie uczucia) - po zgaszeniu oświtlenia samochodu - wyświetlacz komputera daje jaskarawą biel - jak jest się zmęczony to troche drażni i przeszkadza

Opel Astra II 1998-2004 rok 2001

Użytkownik arek ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: jako najwieksza zalete uwazam niskie zuzycie paliwa na trasie przy 120kmh jest to okolo 5.5 litra miasto 6.5 nawet przy bardzo dynamicznej jezdzie furmanka nie pali wiecej niz 7 litrow. - niezle wlasciwosci jezdne jak na kombiaka - dobrze wyciszony silnik diesla z fajnym pomrukiem gdy wkreca sie na wyzsze obroty - pakowny bagarznik nadkola nie wcinaja sie zbytnio do srodka. Wady: przednie fotele slabo trzymaja mogly by byc lepiej wyprofilowane - trudny dostep do zarowek lamp przednich szczegolnie swiatel postojowych

Opel Astra IV 2009-2012 rok 2010

Użytkownik JaMo ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: ładna sylwetka, znacznie ładniesza niż poprzedni model Astra III - wnętrze samochodu, design jak z samochodu klasy wyższej, efektowne podswietlenia w nocy - dobre wyciszenie wnętrza - dobre i płynne prowadzenie samochodu - sprawa masy i dużego rozstawu osi kół 17 cali , opony 215 / 50 - b.dobre fotele o wszestronnej regulacji zarówno kierowcy i dla pasażera, wersja sport. Wady: słaba widoczność do tyłu - konieczne czujniku parkowania - zbyt mały bagaznik - trochę "zabawy" z licznymi przełącznikami w panelu, ale to kwestia wprawy - do energicznego przyspieszenia - tylko III bieg , ale dzięki turbo wysokie obroty "wchodzą" bardzo szybko - Katalogowe dane zużycia paliwa - zaniżone , aczkolwiek do 150km/godz na IV biegu jest OK w porownaniu z podobnymi samochodami

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik Tomek Maz ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: mały silnik ale na plus, rodzina 2+1 lub 2+2 będzie z jego osiągów, przyspieszenie dość dobre - ekonomiczny - ilość przestrzeni dla pasażerów jest odpowiednia, ładowność bagażnika ok - w miarę bezawaryjny (ja miałem tylko problem z Centr.zamkiem - jedne drzwi sie nie zamykały z pilota w kluczyku) - komfort jazdy. Wady: w zimie potrzebuje ok 5 minut aby bylo odczuwalne ciepło, potem oczywiście jest ok - kierunkowskazy- niby trzeba się podobno przyzwyczaić do opla - ja ten samochód mam od 2,5 roku i jeszcze mnie denerwują - na tylnej klapie na lakierze pod srebrną listwą robi się odprysk lakieru - zaobserwowałem to w paru egzemplarzach wiec to chyba wada fabryczna - siedzenia mogłyby bardziej wyprofilowane - po 5-6 godzinach jazdy można czuć trudy podróżowania - turbo załącza się dopiero przy 2tys obr więc należy zmieniać biegi przy ok 2,5 tys aby samochód był dynamiczny /kwestia przyzwyczajenia się/

Opel Astra III 2007-2010 rok 2008

Użytkownik Rafał ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Wbrew temu co niektórzy piszą prowadzi się bez zarzutu - Przestronny, dużo miejsca z przodu i z tyłu, bagażnik - Wygląd - rzecz gustu. Dla mnie OK, słyszałem też wiele pochlebnych głosów. - Dobre wyposażenie w standardzie Enjoy Plus - Dynamiczny i mocny silnik, dobre przyspieszenie na trasie, hamulce w porządku.. Wady: Lekko haczy przy zmianie biegów - Spalanie - ale wiedziałem czym grozi silnik benzynowy - Irytujący brak schowków na napoje!!! - Fotele mogłyby lepiej trzymać, zwłaszcza podudzia