Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Samochody > Opel > Astra > Oceny i opinie
Opel

Opel Astra - Oceny i opinie

Opel
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Opel Astra. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Opel Astra. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Opel Astra

Czy warto kupić Opel Astra?

TAK
NIE

Opel Astra - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.55
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.24
silnik:silnik - ocena kierowców 4.29
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.31

Najlepiej oceniany silnik

Opel Astra diesel

4.35

91%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Opel Astra

4.41

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 199

Oceny samochodów Opel Astra według nadwozia

Opel Astra - cabrio (2 drzwiowy)

12 użytkowników oceniło Opel Astra cabrio na:

4.38

Opel Astra - coupe (2 drzwiowy)

25 użytkowników oceniło Opel Astra coupe na:

4.63

Opel Astra - hatchback (3 drzwiowy)

75 użytkowników oceniło Opel Astra hatchback na:

4.38

Opel Astra - hatchback (5 drzwiowy)

265 użytkowników oceniło Opel Astra hatchback na:

4.35

Opel Astra - kombi (5 drzwiowy)

236 użytkowników oceniło Opel Astra kombi na:

4.31

Opel Astra - sedan (4 drzwiowy)

97 użytkowników oceniło Opel Astra sedan na:

4.34

Oceny samochodów Opel Astra według silnika

Opel Astra - benzynowy

467 użytkowników oceniło Opel Astra benzynowy na:

4.35

Opel Astra - diesel

243 użytkowników oceniło Opel Astra diesel na:

4.35

Użytkownicy o wadach i zaletach Opel Astra

Opel Astra III 2007-2010 rok 2007

Użytkownik Czarny Tulipan ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Astra III sedan to chyba najładniejsza wersja OPLA. Samochód niezawodny. Świetne wyposażenie, w tym automatyczna klimatyzacja, pełna elektryka i inne bajery. Konkuret VW w zasadzie dużo droższy ale nie lepszy. - Niesamowicie dużo miejsca na tylnych siedzeniach,do tego rozkładany podłokietnik. - Ogromny ale zgrabny kufer. Dla rodziny w sam raz na wakacje. Nie trzeba otwierać całej tylnej klapy, gdzie wiatr i zimno bucha do środka, szczególnie w zimie. - Rozkładana tylna kanapa, co umożliwia przewóz długich przedmiotów (kilku par nart). Funkcjonalny. - Popularnosć stacji obsługi OPEL. Z przeglądem i wymianą olejów i płynów nie ma problemu. W każdym większym mieście mozemy to zrobić.Podwozie dobrze zabezpieczone przed korozją. Wady: Dodałbym jeden schowek po lewej stronie kierowcy tak jak w ASTRZE II - - - Może trochę mały otwór bagażnika (dotychczas w zupełnosci wystarczał), ale klapa zawieszona jest na bocznych małych amortyzatorach (za co wielki PLUS), co nie zmniejsza pojemności bagażnika jak to np. jest u FIATA czy RENAULTA. AUDI ma jeszcze mniejszy otwór bagażnika.

Opel Astra 1994-1999 rok 1994

Użytkownik sadist37 ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: dla mnie jest ten samochód stworzony dziękuję fabrykom, że takie właśnie autko stworzyli mógłbym całymi dniami jeździć bo komfort jest naprawę bardzo dobry - trochę przerobiłem miedzy innymi strumienica sportowa która znacznie poprawiła dynamikę jazdy i osiągi w prędkości - nic nie robiłem przy silniku jak go mam to nic się w nim nie zmieniło tylko jeździć 100 konny silnik jest wystarczający - zamontowałem do niego elektryczne szyby i lusterka dla badziej komfortowej jazdy . Wady: nie chce iść ponad 210 km/h :( mały zbiornik paliwa :( - napewno nigdy nie chciałbym astry 100 km 16v według mnie i mioich znajomych są awaryjne auta ale to już każdy wie najlepiej każdy ma swoje zdanie ja mam takie właśnie

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik zzzyz ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Zawieszenie - odporne na nasze drogi - Umiarkowane opłaty (OC - pojeność) - Rozsądne spalanie (chociaż cudów nie ma - wersje 1.7 i 1.9 palą tyle samo/niewiele więcej) - Silnik - dobry fiatowski diesel jak na tę pojemność radzi sobie nieźle, niezła kultura pracy, na łańcuchu (jednak przy pełnym obciążeniu + 400 l box na dachu - co zdarza mi się sporadycznie - daje radę, ale...) - w kombiaku - dość funkcjonalny i pojemny samochód (chociaż przy 5 osobach ciasnawy). Wady: Brak wskaźnika temperatury na desce (kosztowało mnie to uszczelkę pod głowicą) - Brak schowków w desce, czy choćby uchwytu na kubek - Zimą - bez dodatkowego ogrzewania/grzłki elektrycznej w nagrzewnicy /była oferowana jako dodatek - nie mam, auto z rynku wtórnego/ długo trzeba czekać na ciepło, a gdy od razu chce się grzać nie czekając na nagrzanie się silnika - spalanie ostro idzie w górę - Dostępność (poza ASO) i ceny (w ASO i poza) niektórych części zamiennych /w porównaniu z astrą G ceny niemalże +100%, np. piasty z łożyskiem i czujnikiem ABS ca 600 zł/szt, nie licząc chińszczyzny/ - Mizerna jakość niektórych podzespołów (np. chłodnice, intercóoler)

Opel Astra III 2004-2007 rok 2005

Użytkownik ASTROLOT ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: niskie spalanie około 6,0-6,5l/100km - cicha praca silnika podczas dużych prędkości powyżej 160km/h - SUSTEM SPORT W SILNIKACH 1,9 CDTI 150 KM - SUPER SPRAWA ZWIĘKSZA DYNAMIKĘ I UTWARDZA ZAWIESZENIE!!!skrzynia biegów manualna 6 stopniowa - rewelacja niskie spalanie w trasie , przy dobrej dynamice nie trzeba redukować biegu przy wyprzedzaniu w trasie duzy plus. - duży bagażnik jak na auto tego rozmiaru hathback. - System audio bardzo dobra akustyka polecam. Wady: głośna praca silnika na wolnych obrotach lub biegu jałowym szczególnie 1,9 CDTI 150 KM - awarie układu elektrycznego - alternator. - bardzo czuły silnik na kraszone paliwo trzeba tankować na sprawdzonych stacjach paliw ponieważ zdarza się awaria czujnika recyrkulacji spalin koszt naprawy okolo 1000zł :( - trudność z wymianą żarówek w przednich reflektorach - żeby wymienić przepaloną żarówjkę H7 od świateł mijania trzeba położyć się pod samochodem i zdjąc klapkę w nadkolu. Światła drogowe wymienia się żarówkę tradycyjnie pod maską , lecz trzeba rozebrać połowe platików obudowy silnika :( - drogie czesci zamienne do tego auta

Opel Astra III 2004-2007 rok 2005

Użytkownik jurek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bezawaryjny (przez kilka lat tylko prawy sworzeń i łącznik stabilizatora) - oszczędny (średnia spalania to 6 litrów, na baku, oczywiście jadąc oszczędnie, można przejechać nawet 700 km) - pojemny bagażnik (trzyosobowa rodzina, cała szafa ciuchów, kosmetyki żony i mój sprzęt foto) - przyjemny w prowadzeniu (dobrze trzyma się drogi, nie buja się w zakrętach) - cichutko do 120 km/h (hałas staje się dokuczliwy powyżej tej prędkości), super 6 bieg. Wady: zaparowywanie szyby przedniej i bocznej (dość długo się to likwiduje) - mizerne schowki i kieszenie, skandaliczny brak schowka na butelkę czy kubek - koło chlapie i brudzi tylny błotnik i zderzak (opony 205 przewidziane przez producenta wystają za obrys błotnika) - Przewidziane przez producenta opony 16/205 (głównie chodzi o szerokość) - Koszmarna wymiana żarówek przez nadkole (chyba projektant auta był wtedy na urlopie)

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik Piotr H. ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: bardzo duża przestrzeń - zaskakująco ekonomiczny samochód - stosując eko jazdę na mieście oszałamiająco ekonomiczny samochodzik - komfort jazdy - na kołach 16" idealnie przejeżdża po polskich dziurawych drogach - przyspieszenie (90KM) - jak na swoje parametry zaskakujące na korzyść - komputer pokładowy (CD z Navi) bardzo pomocny. Masa literatury na temat samochodu w internecie. Wady: wysoka cena zakupu samochodu używanego - za dużo punktów na BP lub ORLEN-ie sie nie złapie - - 6 bieg tylko na autostradę. Bojaźń (na początku) czy taki sliniczek da sobie radę z taką masą samochodu (po pierwszym miesiącu użytkowania brak takie uczucia) - po zgaszeniu oświtlenia samochodu - wyświetlacz komputera daje jaskarawą biel - jak jest się zmęczony to troche drażni i przeszkadza

Opel Astra II 1998-2004 rok 2001

Użytkownik arek ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: jako najwieksza zalete uwazam niskie zuzycie paliwa na trasie przy 120kmh jest to okolo 5.5 litra miasto 6.5 nawet przy bardzo dynamicznej jezdzie furmanka nie pali wiecej niz 7 litrow. - niezle wlasciwosci jezdne jak na kombiaka - dobrze wyciszony silnik diesla z fajnym pomrukiem gdy wkreca sie na wyzsze obroty - pakowny bagarznik nadkola nie wcinaja sie zbytnio do srodka. Wady: przednie fotele slabo trzymaja mogly by byc lepiej wyprofilowane - trudny dostep do zarowek lamp przednich szczegolnie swiatel postojowych

Opel Astra IV 2009-2012 rok 2010

Użytkownik JaMo ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: ładna sylwetka, znacznie ładniesza niż poprzedni model Astra III - wnętrze samochodu, design jak z samochodu klasy wyższej, efektowne podswietlenia w nocy - dobre wyciszenie wnętrza - dobre i płynne prowadzenie samochodu - sprawa masy i dużego rozstawu osi kół 17 cali , opony 215 / 50 - b.dobre fotele o wszestronnej regulacji zarówno kierowcy i dla pasażera, wersja sport. Wady: słaba widoczność do tyłu - konieczne czujniku parkowania - zbyt mały bagaznik - trochę "zabawy" z licznymi przełącznikami w panelu, ale to kwestia wprawy - do energicznego przyspieszenia - tylko III bieg , ale dzięki turbo wysokie obroty "wchodzą" bardzo szybko - Katalogowe dane zużycia paliwa - zaniżone , aczkolwiek do 150km/godz na IV biegu jest OK w porownaniu z podobnymi samochodami

Opel Astra III 2004-2007 rok 2006

Użytkownik Tomek Maz ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: mały silnik ale na plus, rodzina 2+1 lub 2+2 będzie z jego osiągów, przyspieszenie dość dobre - ekonomiczny - ilość przestrzeni dla pasażerów jest odpowiednia, ładowność bagażnika ok - w miarę bezawaryjny (ja miałem tylko problem z Centr.zamkiem - jedne drzwi sie nie zamykały z pilota w kluczyku) - komfort jazdy. Wady: w zimie potrzebuje ok 5 minut aby bylo odczuwalne ciepło, potem oczywiście jest ok - kierunkowskazy- niby trzeba się podobno przyzwyczaić do opla - ja ten samochód mam od 2,5 roku i jeszcze mnie denerwują - na tylnej klapie na lakierze pod srebrną listwą robi się odprysk lakieru - zaobserwowałem to w paru egzemplarzach wiec to chyba wada fabryczna - siedzenia mogłyby bardziej wyprofilowane - po 5-6 godzinach jazdy można czuć trudy podróżowania - turbo załącza się dopiero przy 2tys obr więc należy zmieniać biegi przy ok 2,5 tys aby samochód był dynamiczny /kwestia przyzwyczajenia się/

Opel Astra III 2007-2010 rok 2008

Użytkownik Rafał ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Wbrew temu co niektórzy piszą prowadzi się bez zarzutu - Przestronny, dużo miejsca z przodu i z tyłu, bagażnik - Wygląd - rzecz gustu. Dla mnie OK, słyszałem też wiele pochlebnych głosów. - Dobre wyposażenie w standardzie Enjoy Plus - Dynamiczny i mocny silnik, dobre przyspieszenie na trasie, hamulce w porządku.. Wady: Lekko haczy przy zmianie biegów - Spalanie - ale wiedziałem czym grozi silnik benzynowy - Irytujący brak schowków na napoje!!! - Fotele mogłyby lepiej trzymać, zwłaszcza podudzia

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Wybieramy auto dla studenta
Wybieramy auto dla studenta
Poszukiwanie idealnego samochodu dla studenta nie jest zajęciem łatwym. Oczekiwania to auto niedrogie, oszczędne, ale zarazem pojemne i praktyczne. Przedstawiamy kilka propozycji w okolicy 40 tys. zł.
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Seat Ateca - ceny w Polsce
Seat Ateca - ceny w Polsce
Seat Ateca to pierwszy SUV w historii hiszpańskiej marki. Nowy model właśnie wchodzi do polskich salonów. Konkurencja ma się czego bać, Seat oferuje bardzo dobre ceny.
KONKURS! Sprawdź swoją znajomość marki Skoda! KONKURS! Sprawdź swoją znajomość marki Skoda!