Samochody > Kia > Rio > Oceny i opinie
Kia

Kia Rio - Oceny i opinie

Kia
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Kia Rio. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Kia Rio. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Kia Rio

Czy warto kupić Kia Rio?

TAK
NIE

Kia Rio - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.55
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.21
silnik:silnik - ocena kierowców 4.45
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.58

Najlepiej oceniany silnik

Kia Rio diesel

4.68

100%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Kia Rio

4.59

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 26

Oceny samochodów Kia Rio według nadwozia

Kia Rio - hatchback (3 drzwiowy)

1 użytkownik ocenił Kia Rio hatchback na:

5.00

Kia Rio - hatchback (5 drzwiowy)

47 użytkowników oceniło Kia Rio hatchback na:

4.42

Kia Rio - sedan (4 drzwiowy)

19 użytkowników oceniło Kia Rio sedan na:

4.49

Oceny samochodów Kia Rio według silnika

Kia Rio - benzynowy

57 użytkowników oceniło Kia Rio benzynowy na:

4.41

Kia Rio - diesel

10 użytkowników oceniło Kia Rio diesel na:

4.68

Użytkownicy o wadach i zaletach Kia Rio

Kia Rio 2005-2011 rok 2006

Użytkownik vjegna ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Mocny, elastyczny silnik, dobre przyspieszenia, niskie zużycie paliwa, dobre hamulce - Neutralne zachowanie toru jazdy w zakrętach i w poślizgach. Mały promień skrętu - Skuteczny z dobrą regulacją nawiew powietrza, istnieją kanały nadmuchu na nogi pasażerów. - Dobre tłumienie kołysań wzdłużnych, małe przechyły boczne na zakrętach - Bardzo dobra widoczność z oceną gabarytów samochodu, ergonomia wnętrza. Wady: Mocne bujanie karoseri na boki przy ukośnym do toru jazdy pokonywaniu garbów - Szum wiatru powyżej 120 km/godz - Zbyt głośna słyszalność toczenia się kół po drodze - Trudności w włączaniu wstecznego biegu - Samoczynne załączanie się klimatyzacji przy włączonym nawiewie na przednią szybę gdy uruchamiamy silnik lub gdy przełączamy rodzaj nawiewu z dowolnej pozycji na nawiew na przednią szybę.

Kia Rio 2005-2011 rok 2005

Użytkownik Mirosław ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: wygodne i przestronne wnętrze jak na samochód o tych wymiarach zewnętrznych - elastyczny, cichy i ekonomiczny silnik - klasyczna linia nadwozia, która przez wiele lat nie staraci na atrakcyjności - miękkie, wręcz komfortowe zawieszenie dobrze wybierające nierówności - estetyka kabiny nie odbiega od takich konkurentów jak Toyota Yaris czy VW Polo. Wady: koszmarnie głośna i mało efektywna instalacja wentylacyjna - dmuchawa - samochód podczas zakrętów na nierównej nawierzchni np. torowiska, zarzuca tył - bardzo niewygodna wymiana żarówek reflektorów głównych

Kia Rio 2000-2003 rok 2001

Użytkownik gal ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: tani w eksploatacji (spalanie przy 100 km/h=5,5 litra) - w tej klasie aut jest bardzo przestronny (kilka razy bez problemów spałem wewnątrz leżąc na materacu (175 cm wzrostu) - regulacja siedzenia kierowcy (w pionie) w standardzie - silnik praktycznie bezawaryjny. Wady: bardzo kiepskie serwisy (miałem do czynienia z 2) i w jednym tatalna olewka klienta (serwis zabnkrutował) a w drugim źle wyminiono klocki co prawie spowodowało blokadę przednich kół w czasie jazdy. Po przyjeździe do nich (Lublin) zamiast zaproponowac auto zastępcze na czas naprawy to zawieźli mnie na dworzec PKP i adieu !!! Fakt, że było to kilka lat temu, ale od tego czasu (po odbiorze auta) nie pojawiłem się u nich ani razu. - bardzo nietrwałe tylne amortyzatory (co 40-50 kkm wymiana, na szczęście dość tania), ale prowadzenie perfekcyjna (można bez ryzyka pokonywać zakręty z dużą prędkością)

Kia Rio 2005-2011 rok 2009

Użytkownik wiesław ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: żwawy silnik, sprawna klimatyzacja, dobra wentylacja, dobra widoczność, - łatwe parkowanie,zwrotny, dobra praca układu kierowniczego, wygodne fotele z przodu; - dobrze się trzyma drogi; - znakomite fabryczne radio z CD i MP3 oraz 4 głośnikami;przyzwoity bagażnik;. Wady: haczy skrzynia biegów czasem przy włączaniu wstecznego i trzeciego biegu - dośc liche, twarde plastiki,łatwo ulegają zarysowaniu, - sztywne zawieszenie, czuje się każdy kamień; mało miejsca dla 3 osoby na tylnej kanapie; - spore zużycie paliwa w mieście, zwłaszcza przy włączonej klimatyzacji, - po roku skrzypią zawiasy w drzwiach (kiepskie smarowanie?)

Kia Rio 2000-2003 rok 2001

Użytkownik kierowfca ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Cena części - praktycznie wszystko co wymienialem, tzn. amortyzatory, klocki, tarcze to czesci Mazdy 323 lub hyundai - bezawaryjność - praktycznie perzez 5 lat nic oprocz wymiany klockow, amortyzatorow nic nie robilem - auto tanie i rodzinne. Wady: troszkę blachy cienkie w tym samochodzie - troche plastikow to w niej jest

Kia Rio 2011- rok 2013

Użytkownik maniek ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: niska cena - dobrze trzyma się drogi - wnętrze i bagażnik całkiem spore jak na tej wielkości samochód - dobrze wyprofilowane przednie siedzenia,ładny wygląd. - zegary,oraz cała deska rozdzielcza jest dobrze czytelna,ładnie zaprojektowana. Wady: marnej jakości plastyki - wyższe zużycie paliwa aniżeli podaje instrukcja - pojękująca skrzynia biegów między 90-100 km/h - parujące reflektory - wbrew pozorom 109 KM wcale nie daje dynamiki

Kia Rio 2005-2011 rok 2007

Użytkownik robert 1 ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: cichy w srodku - zawieszenie dosc sztywne - silnik cichy na niskich obrotach - ekonomiczny 7.5 litra na sto kilometrow w cyklu miejskim - bardzo lekko pracuje pedal sprzegla. Wady: silnk glosniejszy na wysokich obrotach - regulacja kierownicy tylko w jednej plaszczyznie

Kia Rio 2000-2003 rok 2002

Użytkownik Piotr ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: samochód jest bardzo zwrotny i łatwy w prowadzeniu - mało pali - jest wygodny i funkcjonalny - jest bezawaryjny - jak na swoją klasę ma duży bagażnik. Wady: silnik jest za słaby - jest za słabo wyciszony

Kia Rio 2005-2011 rok 2007

Użytkownik Alf ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: AUTO BARDZO DOBRZE WYKONANE - SILNIK 1.5 CRDI 110KM PETARDA - CENA - POLECAM TE AUTO GOLF PRZY TYM TO WÓZ DRABINIASTY . Wady: BRAK - BRAK - BRAK - BRAK - BRAK

Kia Rio VAN CRDi 2005-2010 rok 2007

Użytkownik marek w ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: suilnik crdi ;uzyskałem ponad 200 km/h v-pover-diesel - 5,5litra/100km - tych aut nie kradną - b.dobre przyśpieszenie . Wady: 1 przegląd w aso 750pln 2 przegląd 950 pln - spartańskie wnętrze