Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Serwis redagowany przez: Auto motor i sport
Samochody > Ford > S-MAX > Oceny i opinie
Ford

Ford S-MAX - Oceny i opinie

Ford
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Ford S-MAX. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Ford S-MAX. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Ford S-MAX

Czy warto kupić Ford S-MAX?

TAK
NIE

Ford S-MAX - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.93
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.82
silnik:silnik - ocena kierowców 4.60
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.36

Najlepiej oceniany silnik

Ford S-MAX benzynowy

4.75

100%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Ford S-MAX

4.65

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 39

Oceny samochodów Ford S-MAX według nadwozia

Ford S-MAX - van (5 drzwiowy)

55 użytkowników oceniło Ford S-MAX van na:

4.68

Oceny samochodów Ford S-MAX według silnika

Ford S-MAX - benzynowy

9 użytkowników oceniło Ford S-MAX benzynowy na:

4.75

Ford S-MAX - diesel

46 użytkowników oceniło Ford S-MAX diesel na:

4.66

Użytkownicy o wadach i zaletach Ford S-MAX

Ford S-MAX VAN 2006-2010 rok 2006

Użytkownik tekal ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: praktycznie bezawaryjny, na przebieg 280 tys. km nigdy nie był wyłączony z ruchu z powodu usterki - poza wymianą tarczy sprzęgła i ksenonami po 200 tys., tylko materiały eksploatacyjne,nie wymienianio nic w zawieszeniu, oryginalny tłumik,silnik "oryginał" bez zarzutu, żadnych dolewek oleju czy napraw - bardzo wygodny i przyjazny kierowcy szczególnie dla osoby, która sporo jeździ - dobrze wyposażony seryjnie w zakresie bezpieczenstwa biernego - układ jezdny może być wzorcem w klasie, albo to tylko kwestia moich upodobań, dla mnie the best, żadnego wrażenia tzw. efektu jazdy balią wypełnioną do połowy wodą, co jest też zasługą rozsądnego wspomagania i dobrych hamulców (koła 17"). Wady: drogi,przy dziwnej polityce cenowo- wersjowej forda, np. stalowe felgi w konfiguracji auta za 125 tys.!!! - mógłby być lepiej wyciszony(od 160 kmh na niemieckich autostardach) skok lewarka skrzyni za długi - obłażący lakier z plastikowych części atrapy, przecierający się mieszek osłony lewarka dzwigni zmiany biegów, to wszystko bzdury z tym co rzeczywiście "pokazał" w trakcie przebiegu 280 tys. km - niezawodność!!!

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2009

Użytkownik s-minimum ocenił swój model na 4.00

Za zalety uważa: Dobre prowadzenie i trzymanie się drogi.Dobre hamulce. - Dużo przestrzeni w całym aucie.Wygoda podróżowania.Wystarczająca ilość schowków,a kieszenie w drzwiach są pojemne prawie jak nesesery. - Ciekawy wygląd,który według mnie długo się nie "zestarzeje" - Duże lusterka,które świetnie spełniają swoja rolę.W lewym martwy punkt praktycznie nie istnieje. - Bardo łatwe i szybkie składanie i rozkładanie foteli.. Wady: Gabaryty robią swoje i zwrotność jest słabą strona tego auta.Wskazane czujniki parkowania bo są bardzo pomocne. - Widoczność do przodu po skosie jest utrudniona przez podwójne słupki.Trzeba się do tego przyzwyczaić. - Brak koła zapasowego,które zastępuje zestaw naprawczy.Chyba lepiej dokupić dojazdówkę. - Fotele z tyłu mogą być za wąskie dla osób z nadwagą. - Nie wszystko jest dopracowane na "tip top" i można się spotkać z drobnymi niedoróbkami.

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2007

Użytkownik Sumik78 ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Pojemność samochodu jest bajeczna, duży kufer, sporo miejsca na nogi z przodu i z tyłu, pierwszy raz nie zabrałem bagażnika dachowego, a jest nas teraz 2+3 - komfort resorowania jest cały czas na najwyższym poziomie, pomimo jeszcze oryginalnego zawieszenia, ale wymiana zbliża się nieuchronnie - "podstawowe" dodatki ułatwiające życie typu automatyczna klima, przyciemniane szyby + rolety z tyłu itp. Wady: gabaryty utrudniają manewrowanie, ale coś za coś - wymiana zawieszenia będzie bardzo boleć - awaria spowoduje, że będzie boleć

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2007

Użytkownik renjan ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Ogólnie jestem zadowolony, drugi rok w polsce i jak do tej pory to tylko żarówki wymieniałem: postój, stop, reflektor/mijania - Wnętrze obszerne, wygodne podczas długich przebiegów - silnik dynamiczny, płynnie wchodzi na obroty, energicznie przyspiesza - BARDZO dobre ogrzewanie i wentylacja, nigdy nie miałem zaparowanych szyb od środka - Ogólnie polecam, sprawuje sie dobrze, jestem zadowolony. Wady: bez klucza imbusowego na drodze nie wymienisz żarówki w reflektorze - na płynnych i krótkich nierównościach zdarzają się skrzypienia plastików - minimalny wyciek oleju z wału korbowego na sprzęgło - głośny wentylator na "full"

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2008

Użytkownik kpt ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Pojemność, z tyłu rzeczywiste 3 miejsca a nie 2 i coś pomiędzy, 3 rząd siedzeń mógłby być trochę pojemniejszy - Prowadzenie = zaufanie - Niezłe wykonanie, generalnie nie skrzypi ani nie trzeszczy po 50 tys - Silnik OK - umiarkowanie paliwożerny jak na tak duży samochód (do 6.4 w jeździe mieszanej= warszawskie korki + podwarszawskie kilkanaście km) - Estetyka, wygląd, bryła, koncepcja. Wady: Beznadziejne opony fabryczne Goodyear. W okolicach 50 tys do wymiany bo łupały (w okolicach 40 km/h: łyp..łyp..łyp(..łyp)) i huczały (no i zwyczajnie już miały 4-5 mm ). Pierwszy tysiąc km też jakoś przenosiły drgania na kierownicę.. - Silnik jest trochę bardziej nerwowy niż 1,8 TDCI z Focusa I - Kilka razy zaświeciła się kontrolka awarii silnika w ciągu kilku miesięcy co jest jakąś dziwną przypadłością (w Focusie też miało to taki charakter). Zatrzymanie i uruchomienie ponowne i wszystko OK. Rozumiem, że Fordy muszą mieć kilka takich miesięcy w życiu w których włączają tą lampkę (i wyłączają turbinę). A potem im mija.. - Brak koła zapasowego (nie wiem czy tylko w wersji miejscowej czy we wszystkich) sprawia lekki dyskomfort, ale nie miałem z tego powodu problemów

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2009

Użytkownik slaw ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: naprawde przestronne auto. duzo miejsca. idealny na dalekie rodzinne podroze - perfekcyjne zawieszenie. nigdy bym sie nie spodziewal po vanie ze zakrety mozna pokonywac z tak predkoscia tak kolumbryna - silnik diesla 140 daje wystarczajac e przyspieszenie i jak na razie nie trapia go zadne awarie. Wady: niestety rozmiar powoduje ze malo manewrowy

Ford S-MAX 2006-2010 rok 2008

Użytkownik lk ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: wyśmienita uniwersalność i obszerność wnętrza przy zgrabnej stylistyce quasi-sportowej i nieprzesadnie dużych wymiarach, ułatwiających parkowanie - doskonałe prowadzenie i zawieszenie - przyzwoita cena jak na vana o tych rozmiarach - dobrze dopracowany aktywny tempomat z radarem. Wady: irytujące trzaski z deski rozdzielczej - brak jasnej koloroystyki wnętrza - niemożnośc zamówienia otwieranego dachu - zbyt krótkie fotele mimo obszernego wnętrza - uboga, "tudna" gama kolorów

Ford S-MAX 2010-2015 rok 2010

Użytkownik Pawel.g ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Komfort jazdy, wygodna pozycja za kierownica - Przestrzen w 1 rzędzie, tylnim i w bagazniku - Przed usunieciem DPF 155 km, po i wgraniu progamu 180 DPF i 439 nm... swietnie :) - Cichy nawet przy 200 km/h.. pojechal 220 km/h pomiar z gps. Wady: nadmuch wnetrza - cos jak by nie tak - plastki te twardsze podatne na zarysowania, materiał na siedzenia mógłby tez być trochę lepszy - w audi było super

Ford S-MAX 2010-2015 rok 2012

Użytkownik Ziółas ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: bardzo pewny w prowadzeniu, mimo gabarytów i masy - dynamiczny silnik - przestronne wnętrze (dwoje dorosłych i trójka dzieci) - duuuży bagażnik (nawet z dodatkowymi, złożonymi fotelami) - fajne audio (ale w wersji premium). Wady: twarde zawieszenie na naszych dziurach dostaje bardzo w kość - nieco za słaba wydajność klimatyzacji i ogrzewania - spalanie, ale wybaczam...

Ford S-MAX 2010-2015 rok 2010

Użytkownik mwwasiu ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: wygląd (choć to rzecz gustu); mam biały, dwie rury z tyłu, miodzio :) po faceliftignu jest piękny - ta pojemność bagażnika, schowki a schowki, patenty na trzymanie bagażu, etc. - w trasie po prostu się nim płynie. Wady: cena (ten, najsensowniejszy, silnik to wydatek 130-150k, zależnie od dodatków)

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Wybieramy auto dla studenta
Wybieramy auto dla studenta
Poszukiwanie idealnego samochodu dla studenta nie jest zajęciem łatwym. Oczekiwania to auto niedrogie, oszczędne, ale zarazem pojemne i praktyczne. Przedstawiamy kilka propozycji w okolicy 40 tys. zł.
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Rząd zrezygnuje z viaTOLL?
Rząd zrezygnuje z viaTOLL?
W ostatnich latach na system viaTOLL wydano ponad miliard złotych, a już niebawem może sie okazać, że nowy rząd zadecyduje o jego rozbiórce i wdrożeniu całkowicie nowego systemu.
Czy jesteś dobrym kierowcą Czy jesteś dobrym kierowcą