Samochody > Fiat > Croma > Oceny i opinie

Fiat Croma

Fiat
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Fiat Croma. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Fiat Croma. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Fiat Croma

Czy warto kupić Fiat Croma?

TAK
NIE

Fiat Croma - oceny kierowców

prowadzenie:4.81
komfort jazdy:4.94
silnik:4.81
jakość i awaryjność:4.52

Najlepiej oceniany silnik

Fiat Croma diesel

4.80

99%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Fiat Croma

4.78

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 56

Oceny samochodów Fiat Croma według nadwozia

Fiat Croma - hatchback (5 drzwiowy)

4 użytkowników oceniło Fiat Croma hatchback na:

4.88

Fiat Croma - kombi (5 drzwiowy)

84 użytkowników oceniło Fiat Croma kombi na:

4.76

Oceny samochodów Fiat Croma według silnika

Fiat Croma - benzynowy

13 użytkowników oceniło Fiat Croma benzynowy na:

4.60

Fiat Croma - diesel

75 użytkowników oceniło Fiat Croma diesel na:

4.80

Użytkownicy o wadach i zaletach Fiat Croma

Fiat Croma 2008-2010 rok 2008

Użytkownik marekw ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Silnik i spalanie ! Trzeba jednak lać dobry olej (klasa A3) i w żadnym wypadku nie lać napędu na podejrzanych stacjach bo Common Rail się zemści kłopotami. - Cichutko w środku przy prędkościach autostradowych + dobre radio Blaupunkta = jazda super przyjemna ! Patrz jednak wada 4. - Dużo miejsca w środku a z tyłu miejsca na nogi ponadprzeciętnie dużo - Fiat się postarał i praktycznie nie widać aby cokolwiek było zaprojektowane "na odwal się" - Naprawy i części na normalnym oplowsko-fordowskim-fiatowskim poziomie.Dużo części identycznych jak innych Fiatach i Oplach. Wady: Widoczność do tyłu ale wynika to z konstrukcji jak w podobnych autach.Bez czujnika parkowania(ja nie mam) cofanie jest mało przyjemne. - Spryskiwacz lewy szyby. Poświeciłam ponad 1 h i bańkę płynu aby toto wyregulować. - Bagażnik przeciętnej wielkości (patrz jednak zaleta 3).Roleta bagażnika bez prowadnic bocznych.Na początku trzeba "celować",potem przyzwyczajenie pomaga. - Auto jest wysokie stąd na ostrych zakrętach trzyma się trochę gorzej od sedanów.Samodzielne umycie auta to zadanie dla dryblasów: ja mam 178 cm i dach myję wspinając się na palcach. - Niepewność co do trwałości DPF i koła dwumasowego.Ze względu na swoje wymiary (stąd przydomek "krowa") nadaje się bardziej na dłuższe trasy gdzie tryb jazdy jest mniej dokuczliwy dla DPF (zapychanie, oczyszczanie) i dwumasówki (jest mniej obciążona.)

Fiat Croma 2008-2010 rok 2008

Użytkownik Diomedes ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo przestrzenny - Wysoka kultura jazdy - Odpala nawet przy -25 od pierwszego rozruchu - ciekawa sylwetka, pięknie się przezentuje, wzbudza ciekawość - dobre spalanie przy dosyć agresywnej jeździe. Przy stosowaniu tempomatu w Chorwacji spalił na autostradzie na odcinku ponad 450km średnio 5,2 (biorąc pod uwagę sporą ilość wzniesień to super wynik). Wady: zużycie klocków - już po 30000

Fiat Croma 1986-1996 rok 1993

Użytkownik Dawid ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Duże i przestronne wnętrze, pojemny bagażnik - Bardzo dobre wyposażenie pojazdu 4xel szyby, el lusterka, skórzane i podgrzewane siedzenia, el szyberdach - cena - modele innych marek z takim wyposażeniem to wydatek 2 a nawet 3 razy większy - blacha ocynkowana co w naszych polskich realiach wyklucza rdzę w aucie. Wady: kierownica regulowana w 1 płaszczyźnie - drobne defekty elektryki - no cóż nasz klimat nie sprzyja włoskiej produkcji

Fiat Croma 2005-2008 rok 2005

Użytkownik lokers 1974 ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Praktycznie bezawaryjny posiadam go od 3 lat, naprawy tańsze niz u niemieckiej konkurencji. - Zawieszenie nie było do tej pory praktycznie naprawiane za wyjatkiem jednego łącznika stabilizatora a ma 166 tyś. km.. - Silnik suchy, cichy i dynamiczny. - Wygodny na długich trasach.. Wady: Głośna praca wentylatora nawiewu, - Niepraktyczne umiejscowienie dzwigni h-ca ręcznego,

Fiat Croma 2008-2010 rok 2009

Użytkownik nomada ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Dużo miejsca - Długie trasy bez zmęczenia i komfortowo - Zawieszenie bez żadnej awarii przy takim przebiegu, ale 80% to były długie trasy i autostrady - Silnik: dymamiczny, im większy przebieg tymmniej spala, bezawaryjny do tej pory - Doskonale trzyma się drogi na zakrętach. Wady: Zdecydowanie za mało schowków, za małe wgłębienia na napoje - Drobne usterki -zacinanie pasa pasażera (po 2 krotnej wymianie od 100tys km jestOK, 1 awaria zamka w tynych drzwiach - Brak ogrzewania przedniej szyby w zimie, tyko nawiew z kilmy - Spore zużycie płynu do spryskiwaczy - natrysk na szybę fabrycznie na stałe zsynchronizowany ze spryskiwczami ksenonów

Fiat Croma 2005-2008 rok 2005

Użytkownik sim ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Silnik bardzo dobry - oszczędny. Płynna, oszczędna i elastyczna praca z solidną mocą. Bez usterek. - Jak dla mnie duża przestronność wnętrza, ładowność, komfort i wygoda podróżowania. - Bogate wyposażenie pojazdu (również pod względem bezpieczeństwa) w standardzie.. Wady: Po 3 latach i 46000 km wymiana klocków hamulcowych. Nierównomierne ich zużycie spowodowało niezadziałanie czujnika zużycia klocków. Niektórzy twierdzą, że to norma, ale ja uważam, że przy mojej w miarę spokojnej jeździe to za wcześnie. Może wpływ ma na to, że samochód jest cięższy od wagi katalogowej o około 150 kg!!! (w tej wersji) i bez dodatkowych klamotów. - Po 3 latach i 46000 km wymiana klocków hamulcowych. Nierównomierne ich zużycie spowodowało niezadziałanie czujnika zużycia klocków. Niektóży twierdzą że to norma ale ja uważam że przy mojej w miarę spokojnej jeździe to za wcześnie. Może wpływ ma na to że samochód jest cięższy od wagi katalogowej o około 150 kg!!! (w tej wersji) i bez dodatkowych klamotów. - Po dwóch latach wymiana akumulatora fabrycznego. Po gwarancyjnej wymianie na trochę 'mocniejszą' Centrę - bez uwag. O kilkukrotnej wymianie żarówek świateł drogowych/mijania nie wspomnę. - Po trzech latach (około 55000km) przepalenie elastycznej złączki na wydechu. - Po roku eksploatacji urwała się blokada otwarcia schowka przedniego. Ciązy mi ogólny brak schowków czy miejsc na kubki i butelki w tym samochodzie.

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

Użytkownik Artur Kamil 2006 ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Przestronność, idealny dla wysokich kierowców - Niezawodność, diesel 1,9 150KM zawsze w gotowości nawet przy -30 st.C - Sylwetka, niepowtarzalna ale tylko Croma 2005-08 bo następne to parodie Bravo - Spalanie małe jak na taki samochód - Zawieszenie idealne. Wady: Łączniki stabilizatora osi przedniej do wymiany co 50.000 km - Alternator - mostek prostowniczy naprawa po 50.000 km - Kolektor ssący wymiana po 100.000 km

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

Użytkownik stefan ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: jazda - płynna i dynamiczna - poj. bagażnika - wystarczająca dla dużej rodziny na długie wakacje - miejsca w aucie dużo, przestronnie dla wszystkich podróżujących - rewelacyjna dwustrefowa klima - wiele rozsądnie skonfigórowanych udogodnień w obsłudze . Wady: brak polskiego menu na wyświetlaczu - brak miejsca na napoje dla kierowcy i pasażerów - słaby dostęp do wymiany żarówek w lampach przednich

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

Użytkownik dolek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Silnik najlepszy w swojej klasie. BMW 3.0 Audi 3.0 TDI nie mają szans - Spalanie po chipie na poziomie 7.8 litra/100km - Automat nie do zdarcia - Komfortowe zawieszenie zapożyczone z Opla - Wysoka jakość materiałów, wnętrze po tym przebiegu jak nowe. Wady: Słaba widoczność spowodowana dużymi słupkami przednimi

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

Użytkownik Olik ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Duży komfort jazdy, wewnątrz bardzo przestronny - Oszczędny silnik przy rozsądnej jeździe - Dobrze wyciszony - Ładna sylwetka -kwestia gustu, ale ... 2 krotnie brany był jako dojazd na ślub Młodej Pary :) - Mało spotykany na drogach. Wady: Liczne awarie po 3 latach użytkowania, a więc po gwarancji - Liczna wymiana żarówek świateł mijania - Brak licznych schowków i uchwytu na napoje