1. Samochody
  2. Fiat
  3. Croma
  4. Oceny i opinie
Fiat

Fiat Croma - Opinie kierowców

Fiat
Oceny i opinie

Przedstawiamy opinie o samochodach Fiat Croma. Prezentujemy opinie dla wielu wersji i generacji samochodów Fiat Croma. Kierowcy oceniają główne elementy samochodu, wskazują wady i zalety. Wybierz nadwozie lub rodzaj silnika i zobacz jak kierowcy oceniają swoje samochody.

Jak kierowcy oceniają samochody Fiat Croma?

Czy warto kupić Fiat Croma?

TAK
NIE

Fiat Croma - oceny kierowców

prowadzenie:prowadzenie - oceny kierowców 4.81
komfort jazdy:komfort jazdy - ocena kierowców 4.94
silnik:silnik - ocena kierowców 4.81
jakość i awaryjność:jakosc i awaryjnosc - ocena kierowców 4.52

Najlepiej oceniany silnik

Fiat Croma diesel

4.80

99%

Kierowców uważa że warto kupić ten samochód

Najczęściej oceniana generacja

Fiat Croma

4.78

Liczba kierowców którzy ocenili ten samochód: 56

Oceny samochodów Fiat Croma według nadwozia

Fiat Croma - hatchback (5 drzwiowy)

4 użytkowników oceniło Fiat Croma hatchback na:

4.88

Fiat Croma - kombi (5 drzwiowy)

84 użytkowników oceniło Fiat Croma kombi na:

4.76

Oceny samochodów Fiat Croma według silnika

Fiat Croma - benzynowy

13 użytkowników oceniło Fiat Croma benzynowy na:

4.60

Fiat Croma - diesel

75 użytkowników oceniło Fiat Croma diesel na:

4.80

Użytkownicy o wadach i zaletach Fiat Croma

Fiat Croma 2008-2010 rok 2008

4.75

Użytkownik marekw ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Silnik i spalanie ! Trzeba jednak lać dobry olej (klasa A3) i w żadnym wypadku nie lać napędu na podejrzanych stacjach bo Common Rail się zemści kłopotami. - Cichutko w środku przy prędkościach autostradowych + dobre radio Blaupunkta = jazda super przyjemna ! Patrz jednak wada 4. - Dużo miejsca w środku a z tyłu miejsca na nogi ponadprzeciętnie dużo - Fiat się postarał i praktycznie nie widać aby cokolwiek było zaprojektowane "na odwal się" - Naprawy i części na normalnym oplowsko-fordowskim-fiatowskim poziomie.Dużo części identycznych jak innych Fiatach i Oplach. Wady: Widoczność do tyłu ale wynika to z konstrukcji jak w podobnych autach.Bez czujnika parkowania(ja nie mam) cofanie jest mało przyjemne. - Spryskiwacz lewy szyby. Poświeciłam ponad 1 h i bańkę płynu aby toto wyregulować. - Bagażnik przeciętnej wielkości (patrz jednak zaleta 3).Roleta bagażnika bez prowadnic bocznych.Na początku trzeba "celować",potem przyzwyczajenie pomaga. - Auto jest wysokie stąd na ostrych zakrętach trzyma się trochę gorzej od sedanów.Samodzielne umycie auta to zadanie dla dryblasów: ja mam 178 cm i dach myję wspinając się na palcach. - Niepewność co do trwałości DPF i koła dwumasowego.Ze względu na swoje wymiary (stąd przydomek "krowa") nadaje się bardziej na dłuższe trasy gdzie tryb jazdy jest mniej dokuczliwy dla DPF (zapychanie, oczyszczanie) i dwumasówki (jest mniej obciążona.)

Fiat Croma 2008-2010 rok 2008

4.75

Użytkownik Diomedes ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Bardzo przestrzenny - Wysoka kultura jazdy - Odpala nawet przy -25 od pierwszego rozruchu - ciekawa sylwetka, pięknie się przezentuje, wzbudza ciekawość - dobre spalanie przy dosyć agresywnej jeździe. Przy stosowaniu tempomatu w Chorwacji spalił na autostradzie na odcinku ponad 450km średnio 5,2 (biorąc pod uwagę sporą ilość wzniesień to super wynik). Wady: zużycie klocków - już po 30000

Fiat Croma 1986-1996 rok 1993

4.50

Użytkownik Dawid ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Duże i przestronne wnętrze, pojemny bagażnik - Bardzo dobre wyposażenie pojazdu 4xel szyby, el lusterka, skórzane i podgrzewane siedzenia, el szyberdach - cena - modele innych marek z takim wyposażeniem to wydatek 2 a nawet 3 razy większy - blacha ocynkowana co w naszych polskich realiach wyklucza rdzę w aucie. Wady: kierownica regulowana w 1 płaszczyźnie - drobne defekty elektryki - no cóż nasz klimat nie sprzyja włoskiej produkcji

Fiat Croma 2005-2008 rok 2005

4.50

Użytkownik lokers 1974 ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Praktycznie bezawaryjny posiadam go od 3 lat, naprawy tańsze niz u niemieckiej konkurencji. - Zawieszenie nie było do tej pory praktycznie naprawiane za wyjatkiem jednego łącznika stabilizatora a ma 166 tyś. km.. - Silnik suchy, cichy i dynamiczny. - Wygodny na długich trasach.. Wady: Głośna praca wentylatora nawiewu, - Niepraktyczne umiejscowienie dzwigni h-ca ręcznego,

Fiat Croma 2008-2010 rok 2009

4.75

Użytkownik nomada ocenił swój model na 4.75

Za zalety uważa: Dużo miejsca - Długie trasy bez zmęczenia i komfortowo - Zawieszenie bez żadnej awarii przy takim przebiegu, ale 80% to były długie trasy i autostrady - Silnik: dymamiczny, im większy przebieg tymmniej spala, bezawaryjny do tej pory - Doskonale trzyma się drogi na zakrętach. Wady: Zdecydowanie za mało schowków, za małe wgłębienia na napoje - Drobne usterki -zacinanie pasa pasażera (po 2 krotnej wymianie od 100tys km jestOK, 1 awaria zamka w tynych drzwiach - Brak ogrzewania przedniej szyby w zimie, tyko nawiew z kilmy - Spore zużycie płynu do spryskiwaczy - natrysk na szybę fabrycznie na stałe zsynchronizowany ze spryskiwczami ksenonów

Fiat Croma 2005-2008 rok 2005

4.25

Użytkownik sim ocenił swój model na 4.25

Za zalety uważa: Silnik bardzo dobry - oszczędny. Płynna, oszczędna i elastyczna praca z solidną mocą. Bez usterek. - Jak dla mnie duża przestronność wnętrza, ładowność, komfort i wygoda podróżowania. - Bogate wyposażenie pojazdu (również pod względem bezpieczeństwa) w standardzie.. Wady: Po 3 latach i 46000 km wymiana klocków hamulcowych. Nierównomierne ich zużycie spowodowało niezadziałanie czujnika zużycia klocków. Niektórzy twierdzą, że to norma, ale ja uważam, że przy mojej w miarę spokojnej jeździe to za wcześnie. Może wpływ ma na to, że samochód jest cięższy od wagi katalogowej o około 150 kg!!! (w tej wersji) i bez dodatkowych klamotów. - Po 3 latach i 46000 km wymiana klocków hamulcowych. Nierównomierne ich zużycie spowodowało niezadziałanie czujnika zużycia klocków. Niektóży twierdzą że to norma ale ja uważam że przy mojej w miarę spokojnej jeździe to za wcześnie. Może wpływ ma na to że samochód jest cięższy od wagi katalogowej o około 150 kg!!! (w tej wersji) i bez dodatkowych klamotów. - Po dwóch latach wymiana akumulatora fabrycznego. Po gwarancyjnej wymianie na trochę 'mocniejszą' Centrę - bez uwag. O kilkukrotnej wymianie żarówek świateł drogowych/mijania nie wspomnę. - Po trzech latach (około 55000km) przepalenie elastycznej złączki na wydechu. - Po roku eksploatacji urwała się blokada otwarcia schowka przedniego. Ciązy mi ogólny brak schowków czy miejsc na kubki i butelki w tym samochodzie.

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

5.00

Użytkownik Artur Kamil 2006 ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Przestronność, idealny dla wysokich kierowców - Niezawodność, diesel 1,9 150KM zawsze w gotowości nawet przy -30 st.C - Sylwetka, niepowtarzalna ale tylko Croma 2005-08 bo następne to parodie Bravo - Spalanie małe jak na taki samochód - Zawieszenie idealne. Wady: Łączniki stabilizatora osi przedniej do wymiany co 50.000 km - Alternator - mostek prostowniczy naprawa po 50.000 km - Kolektor ssący wymiana po 100.000 km

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

5.00

Użytkownik stefan ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: jazda - płynna i dynamiczna - poj. bagażnika - wystarczająca dla dużej rodziny na długie wakacje - miejsca w aucie dużo, przestronnie dla wszystkich podróżujących - rewelacyjna dwustrefowa klima - wiele rozsądnie skonfigórowanych udogodnień w obsłudze . Wady: brak polskiego menu na wyświetlaczu - brak miejsca na napoje dla kierowcy i pasażerów - słaby dostęp do wymiany żarówek w lampach przednich

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

5.00

Użytkownik dolek ocenił swój model na 5.00

Za zalety uważa: Silnik najlepszy w swojej klasie. BMW 3.0 Audi 3.0 TDI nie mają szans - Spalanie po chipie na poziomie 7.8 litra/100km - Automat nie do zdarcia - Komfortowe zawieszenie zapożyczone z Opla - Wysoka jakość materiałów, wnętrze po tym przebiegu jak nowe. Wady: Słaba widoczność spowodowana dużymi słupkami przednimi

Fiat Croma 2005-2008 rok 2006

4.50

Użytkownik Olik ocenił swój model na 4.50

Za zalety uważa: Duży komfort jazdy, wewnątrz bardzo przestronny - Oszczędny silnik przy rozsądnej jeździe - Dobrze wyciszony - Ładna sylwetka -kwestia gustu, ale ... 2 krotnie brany był jako dojazd na ślub Młodej Pary :) - Mało spotykany na drogach. Wady: Liczne awarie po 3 latach użytkowania, a więc po gwarancji - Liczna wymiana żarówek świateł mijania - Brak licznych schowków i uchwytu na napoje

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Skoda Karoq - oto następca Yeti!
Skoda Karoq - oto następca Yeti!
Po ośmiu latach przyszedł czas na następcę Skody Yeti. Nowy model zmienił się tak bardzo, że otrzymał nową nazwę - Karoq. Znamy już pierwsze szczegóły na temat kompaktowego SUV-a z Mlada Boleslav.
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij
Volvo XC60 - pierwsze teasery
Volvo XC60 - pierwsze teasery
To będzie jedna z najważniejszych premier tego sezonu. Nie tylko globalnie, ale również pod kątem polskiego rynku. Model XC60 jest najpopularniejszym modelem Volvo, mimo że ma już swoje lata. Dlatego przyszedł czas na kolejną odsłonę, a tymczasem producent podgrzewa atmosferę przed premierą.
Nowy Citroen C3 Nowy Citroen C3